Dožupanu cijelu plaću 'pojedu' banke

Slučaj Zorana Smolića, zamjenika župana Šibensko-kninske županije, čija plaća od 13.

14.2.2012.
13:41
VOYO logo

Dožupan Smolić zajedno sa suprugom Tatjanom, inače liječnicom ortopedom u biogradskoj bolnici, podigao je krajem 2005. kredit u iznosu od 170 tisuća franaka na rok otplate od 11 godina. "Za dogradnju obiteljske kuće u Šibeniku supruga je podigla sto, a ja sedamdeset tisuća švicarskih franaka. Moja rata je bila 640 franaka ili tada oko 2.800 kuna, a njezina 1.400 franaka, što je bilo oko 6.000 kuna. Sve je bilo u redu dok tečaj franka nije počeo divljati, a istovremeno banke su povećavale i kamate. Tako je meni kamata s 5,4 skočila na 6,8 posto, a supruzi s 4,5 na 5,8 posto. Zahvaljujući takvoj politici banke ja danas plaćam ratu u iznosu od 4.300 kuna, a njezina je došla do 8.900 kuna", kaže Smolić za Slobodnu Dalmaciju. Ukupno, to je sto posto više nego 2006. godine. Zahvaljujući iznadprosječnim primanjima, uspijevaju uredno vraćati kredit, ali kad su ga podigli, nisu računali na takav razvoj događaja.

Cijela plaća ode na kredit

Smolić kaže da su se s vremenom morali odricati, jer cijela njegova plaća odlazi za otplatu obiju mjesečnih rata kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodbina i poznanici na rubu

Ima Smolić poznanika i rodbine koji su isto kao i on podigli stambeni kredit, pa su se zbog daleko nižih primanja našli u izuzetno teškom položaju.

"Većina njih na rubu je servisiranja duga. Primorani su, kako bi preživjeli, raditi nešto sa strane, bilo u poljoprivredi ili turizmu, jer im plaće 'pojede' banka. Većina ih ima školarce i studente pa, nažalost, moraju i na vlastitoj djeci zakidati. Vjerujem da ćemo supruga i ja uspjeti bez daljnjih većih stresova otplatiti dug prema banci, ali ne znam kako će to drugi moći. Veliki udarac na naše sugrađane koji su se kreditno zadužili u eurima bit će, kako se najavljuje, i rast tečaja te valute, a to nikako nije dobro", zaključio je Smolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012280495004-Više o temi: Kreditni vrtlog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo