ispovijest Ivana Klasnića / Doznajemo: uskoro bi i Hrvati s prebivalištem u inozemstvu mogli na transplantaciju u Hrvatsku

Image
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL

Nekad na terenu, bivši nogometni reprezentativac Ivan Klasnić danas se bori u bolnici u Hamburgu. Čeka treću transplantaciju bubrega i poručuje - trudim se voditi normalan život

28.9.2016.
19:13
nph/NordPhoto/PIXSELL
VOYO logo

Ponovno u bolničkom krevetu, ponovno na aparatu za dijalizu. Bivši nogometni reprezentativac Ivan Klasnić pred novom je životnom bitkom. 

"Od siječnja dolazim na dijalizu tri puta tjedno ovdje. Ponedjeljkom, srijedom i petkom, po pet sati. Ovo je moj najbolji prijatelj. Ova mašina za dijalizu mijenja funkciju bubrega koji ne radi. Potreban je novi", kaže Klasnić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je put operiran 2007., no tijelo je odbacilo bubreg majke, da bi potom prihvatilo bubreg oca. Kao prvi u povijesti, nakon transplatacije 2007., Klasnić se vratio nogometu. 

"Ruku na srce, bilo je to čudo, veliko čudo, da sam nakon transplatacije mogao nastaviti igrati, vratiti se na teren. Istina, ova je situacija sad ograničavajuća. Ali, uz kontrolu i dobru organizaciju može se voditi relativno normalan život", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No što prije trebao bi bubreg, ali treći više ne može primiti iz uže obitelji. A u Njemačkoj se transplatacija čeka i do sedam godina. U Hrvatskoj svega dvije pa i kraće, no problem je pravilnik prema kojem hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske nemaju pravo doći na hrvatske liste čekanje.

U ministarstvu zdravlja doznajemo da je, nevezano uz situaciju Klasnića, u tijeku izmjena pravilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo smo završili izmjenu pravilnika, odnosno javne konzultacije na taj pravilnik koji bi uskoro trebao stupiti na snagu, a nakon kojega bi svi naši građani bez obzira na mjesto prebivališta mogli doći na nacionalnu listu čekanja u RH", rekla nam je Mirela Bušić, nacionalni transplatacijski koordinator.

Na snagu bi mogao stupiti već za nekoliko tjedana. Fantastično zvuči podatak da je Hrvatska prema broju presađenih bubrega treća na svijetu! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Različite zemlje u svijetu, pa tako i u Eurotransplantu imaju različiti broj umrlih donora organa na broj stanovnika. Njemačka i Hrvatske se jako razlikuju u tom broju, u Hrvatskoj je zbog svijesti stanovništva puno veći broj donora", rekao je Mladen Knotek, voditelj programa transplatacije bubrega u KB Merkur.

Njih 40 na milijun stanovnika, po čemu smo vodeći, i zahvaljujući tome Zdravko Rašić, jedan od onih koji na Merkuru čekaju bubreg, vjeruje da će uskoro prestati s dijalizama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijaliza ne nadomješta kompletnu bubrežnu funckiju, uvijek je najbolji izbor nadomještanja transplatacija. Dakle ukoliko je moguće trasnplatacija bubrega je najbolji izbor liječenja", rekla je Željka Jureković, voditeljica odjela za nadomjesno bubrežno liječenje KB Merkur.

A za to je najbolji i najbrži izbor Hrvatska. U kojoj transplatacije uskoro postaju dostupne i Hrvatima koji u njoj ne žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo