NISU IH ODBILI / Provjerili potpise za referendum: 'Nemamo internet. Nismo znali da se moramo prijaviti...'

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Dvadeset potpisnika zahtjeva za raspisivanje referenduma pregledalo je dosad svoje potpise

21.11.2018.
21:40
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Dvadeset potpisnika zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma, dviju građanskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje", došlo je od 19. do 21. studenoga u prostorije tvrtke APIS IT obaviti uvid u svoje nevažeće, odnosno neispravne potpise, doznaje Hina u srijedu u Ministarstvu uprave. 

Uvid u neispravne, odnosno nevažeće potpise u tvrtki APIS IT građani-potpisnici zahtjeva za državni referendum, mogli su, na poziv Ministarstva, obaviti od ponedjeljka 19., do srijede, 21. studenoga. U ponedjeljak 19. studenoga, uvid je bio u terminu od 9 do 15 sati, u utorak od 15 do 19 sati, a u srijedu od 14 do 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavilo se 18 potpisnika, ali...

Na uvid u nevažeće potpise u ponedjeljak, 19. studenoga, je došlo dvoje građana-potpisnika, 20. studenoga njih 10, a danas, 21. studenoga, je došlo osam građana-potpisnika zahtjeva za referendum, vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, doznaje se od glasnogovornice Ministarstva uprave Željke Perić

Za uvid u svoje nevažeće, odnosno, neispravne potpise prvotno se prijavilo ukupno 18 potpisnika zahtjeva za državni referendum, dviju građanskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje", ali ih je na kraju uvid obavilo njih 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako je objasnila glasnogovornica Ministarstva uprave Željka Perić, danas su u tvrtku APIS IT došla dvojica starijih muškaraca, pojasnili su kako nemaju pristup internetu, putem kojeg se trebalo prijaviti za uvid, te kako dosad uopće nisu čuli da se mogu prijaviti za uvid, a željeli bi provjeriti svoje potpise.

Povjerenstvo im je to i omogućilo, a oba njihova potpisa su bila valjana i nije bilo ništa sporno, rekla je glasnogovornica Perić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijative će moći pregledati sve nevažeće potpise

Ministarstvo uprave je 13. studenoga obavijestilo o rasporedu uvida u potpise prikupljene u organizaciji dviju građanskih inicijativa, koji su nakon provjere i prebrojavanja proglašeni neispravnim i nevažećima. Zainteresiranoj javnosti omogućen je uvid u neispravne, odnosno nevažeće potpise u prostorijama tvrtke APIS IT kojoj je bila povjerena provjera potpisa.

Ministarstvo će također od 26. do 28. studenoga omogućiti uvid predstavnicima građanskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje", čiji će predstavnici moći pregledati svih 44.974, odnosno 40.875 nevažećih potpisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanske inicijative za to su mogle odrediti do deset predstavnika po svakom od tri referendumska pitanja.

Mogu dobiti i dodatne termine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici GI "Istina o Istanbulskoj" dobili su termin za pregledavanje potpisa 26. studenoga od 9 do 15 sati. U istom razdoblju, 27. studenoga, predstavnici GI "Narod odlučuje" moći će pregledati nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjeni članka 72. Ustava RH, a dan kasnije, 28. studenoga, iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72. a. 

Za predstavnike građanskih inicijativa ostavlja se mogućnost za određivanjem dodatnih termina ako se pokaže objektivna potreba i ako se o tome dogovore sve zainteresirane strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljeni predstavnici organizacija civilnog društva (GONG, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, Centar za civilne inicijative, B.a.B.e. i Kuća ljudskih prava) imaju mogućnost promatrati uvide potpisnika i predstavnika građanskih inicijativa u sve navedene dane vršenja uvida, o čemu su i pojedinačno obaviješteni. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo