DORH opovrgava: / Nismo zadivljujuće brzi!

Državno odvjetništvo objavilo je demanti komentara koji su ih pratili ovih dana, a svode se na jedno te isto: njihovo nevjerojatno brzo opravdavanje načina na koji je Jadranka Kosor stekla stan.

1.2.2010.
12:52
VOYO logo

Radi se o stanu od 90 kvadrata i 15-ak kvadrata garaže do kojega je premijerka došla za 15-ak tisuća eura, a u kojemu je prije rata živjela četveročlana obitelj Drobac. Kosoricu su, podsjetimo, optužili da je na nemoralan, pa čak i nezakonit način stekla tu nekretninu, a Državnom odvjetništvu trebala su čitava tri dana da opovrgne da je taj nerazmjer cijene i kvadrata kriminalno djelo.

arti-201001290774006DORH je time na sebe navukao sumnju da pravovremeno reagira jedino kada treba štititi one koji zagovaraju reizbor Mladena Bajića na mjesto Državnog odvjetnika, pa su poručili da se radi o starom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na napise o 'zadivljujućoj brzini DORH-a', napominjemo kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 2007. godine, a što se jasno vidi iz broja predmeta koji je objavljen i u prvotnom priopćenju, provjeravalo navode anonimne prijave i te iste godine donijelo navedenu odluku u predmetu. Tako je sada, postupajući u vezi sa sadržajno istim traženjem da Državno odvjetništvo provjeri zakonitost stjecanja stana, izvršilo dodatne provjere (zatražilo očitovanje) i uvide u ranije spise bivšeg Javnog pravobraniteljstva Grada Zagreba iz 1997. godine i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2007. godine i utvrdilo kako nema nikakvih novih činjenica koje bi dovele u pitanje osnovanost odluke iz 2007. godine", navodi Državno odvjetništvo.

Sve po zakonu

Oni su zaključili da je Jadranki Kosor priznato stanarsko pravo na stan u Zagrebu, Šeferova 4, odlukom Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Stambene komisije, na način i u postupku propisanom Pravilnikom o dodjeli stanova i stambenih kredita Ministarstva obrane, te da je Ugovor o prodaji stana sklopljen u skladu s odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je predmetni stan dodijeljen Jadranki Kosor pod jednakim uvjetima pod kojima su stanovi Ministarstva obrane temeljem navedenog Pravilnika davani na korištenje i drugim osobama, te kako joj je stan prodan pod istim uvjetima kao i drugim građanima, utvrđeno je kako nema osnova sumnji da bi u postupku dodjele stana na korištenje bilo počinjeno kazneno djelo, pa, dakle, niti osnove za daljnje postupanje Državnog odvjetništva, ustvrdili su u spornom priopćenju.

Zašto se ta priča ponavlja i hoće li se još ponavljati?

Istina je da je Državno odvjetništvo i prije dvije godine poručilo da nije bilo marifetluka prilikom Kosoričinog osvajanja lebensrauma, međutim, javnost je, kao i sada ostala neupućena u detalje, zbog čega se i dan danas 15 tisuća eura za 90 kvadrata stana nedaleko od Maksimira čini premalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, mediji su 2007. godine, ali i dvije godine ranije, pisali kako prema MORH-ovu Pravilniku o dodjeli stanova i stambenih kredita, dvočlano kućanstvo ima pravo na stan čija površina ne premašuje pedeset četvornih metara. Kosorica je tada živjela samo sa sinom, pa iz toga proizlazi da je dobila 40 kvadrata više, a zatim joj je i poklonjeno stanarsko pravo nad tim stanom koji bi na tržištu koštao dvjestotinjak tisuća eura.

Zagonetan je i odlazak prijašnjih stanara iz te nekretnine. Kosor je prije rata živjela u istoj ulici, ali u 38 kvadratnih metara podrumskog stana, dok je u njenom sadašnjem stanu živio pukovnik JNA, njegova supruga i dvojica sinova. Pukovnik je preminuo prije nego je započeo rat, a zatim je umrla i njegova supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječaci su ostali živjeti u tom stanu do 1995. godine, dok im na vrata nije pokucao, naveo je 2007. godine Feral Tribune, stopostotni hrvatski ratni invalid sa svojom obitelji i namjerom da se useli u njihov stan. U zamjenu za iseljenje ponudio im je puno manji stan na Pešćenici, pa su mladići potpisali kako se svojevoljno sele. Veteran se u Šefervoj ulici zadržao tek nekoliko mjeseci, jer je dobio novi stan.

Zahvaljujući Šuškovom Pravilniku, Kosor se kao zaslužna građanka useljava u prostranu nekretninu. Šuškov pravilnik krajem 2001. godine zbog neustavnosti ukida Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001290664006 arti-201001270732006 arti-201001230188006 arti-201001210565006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo