NASILJE NAD MIGRANTIMA? / DORH napao pučku pravobraniteljicu: 'Ona ignorira zakon i ugrozila je tajnost izvida'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Javnom objavom anonimne pritužbe pučka pravobraniteljica je objektivno ugrozila tajnost, a time i učinkovitost izvida, tvrdi DORH

18.7.2019.
20:10
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović obavijestila je prije dva dana javnost da je potkraj ožujka zaprimila pritužbu s navodima o nezakonitim postupanjima policijskih službenika temeljem zapovijedi nadređenih, koju je anonimno, zbog straha od mogućih negativnih posljedica za svoju obitelj i posao, podnio policijski službenik Postaje granične policije u ime svojih kolega.

Odmah je o tome obavijestila DORH i zatražila provedbu odgovarajuće, učinkovite i neovisne istrage kako bi se nedvojbeno utvrdilo radi li se o stvarnim činjenicama ili neosnovanim optužbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na, kako je upozorila, nedostatak povratnih informacija - pritužbu je početkom lipnja, na temelju Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu, dostavila na znanje i eventualno poduzimanje radnji iz nadležnosti Sabora, predsjedniku Sabora, kao i predsjednicima nadležnih saborskih Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav; unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Međutim, od njih, kako je također upozorila, još nije primila povratne informacije o eventualno poduzetim radnjama na ispitivanju navoda iz pritužbe te je stoga jedina preostala institucionalna mogućnost bila obavještavanje javnosti što je i učinila na temelju Zakona o pučkom pravobranitelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je DORH zaprimio anonimnu pritužbu te ju je ‘’razmotrio i proslijedio nadležnom državnom odvjetništvu radi provođenja izvida i zakonom propisanih radnji provjere navoda iz anonimne pritužbe i oni su u tijeku’’, potvrdila je još jučer za Vijesti.hr glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

DORH (Davor Puklavec/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su pritužbu zaprimili, potvrdili su nam i kazali što po tom pitanju rade i dva saborska Odbora – za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku te ljudska prava i prava nacionalnih manjina dok očitovanja predsjednika Sabora te Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav još čekamo.

Baš kao i odgovore od MUP-a, koji i dalje šuti, kao i ministar Davor Božinović koji je upravo jučer predstavljen i kao kandidat za jednog od potpredsjednika Vlade usred rekonstrukcije Banskih dvora koju provodi premijer Andrej Plenković. S obzirom na to da ga sutra čeka nastup pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav mogla bi ga tamo možda dočekati i pitanja oporbe s vezano za učestala upozorenja iz Hrvatske i svijeta na nezakonita postupanja hrvatske policije prema migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, podužim se priopćenjem oglasio DORH i ustvrdio da je pučka pravobraniteljica javnom objavom anonimne pritužbe objektivno ugrozila tajnost, a time i učinkovitost izvida, koje provodi nadležno državno odvjetništvo. Također, napominju i da DORH ni u kojem slučaju nije institucija koja nije reagirala na 'anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima', kako je upozorila pravobraniteljica.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Proizlazi da se zaključak pučke pravobraniteljice o izostanku reakcije temelji isključivo na činjenici da nije obaviještena o poduzetim radnjama po dostavljenoj anonimnoj pritužbi. Napominjemo da Zakon o kaznenom postupku sadrži relevantne odredbe o tome tko i kada ima pravo na informacije o poduzetom po prijavi podnesenoj državnom odvjetništvu. Tako je propisano samo i isključivo pravo žrtve odnosno oštećenika da, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, po isteku dva mjeseca od upisa prijave u upisnik kaznenih prijava zatraže od nadležnog državnog odvjetnika obavijest o poduzetim radnjama. Kako proizlazi iz 'anonimne pritužbe', pučka pravobraniteljica nema niti jedno od naprijed navedenih svojstava'', istaknuo je DORH.

Ipak, tvrde da je ''neovisno o tome na njezine upite u izvršavanju njezinih ovlasti (što je u konkretnom slučaju na koji se odnosi njezina objava izostalo), obavještavaju o vrsti donesene državnoodvjetničke odluke. Kažu i da će tako biti i u ovom slučaju, kada takva odluka bude donesena.

  • Tajnost izvida osigurava i zaštitu prijavitelja

Međutim, ističu, da je sukladno Zakonu o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida kaznenih djela tajno, jednako kao što su podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe službena tajna: ''Istovremeno, tajnost izvida osigurava i zaštitu prijavitelja, posebice u situaciji kada prijavitelj izražava bojazan za svoju osobnu sigurnost, sigurnost radnog mjesta, sigurnost svoje obitelj, kao što je to slučaj s konkretnim prijaviteljem''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović: Neovisna istraga potrebna je upravo kako bi se zaštitili svi oni policijski službenici koji svoj posao obavljaju časno (Srđan Ilić/Patrik Macek/PIXSELL)

''S obzirom na to da je podnesena prijava, odnosno njen sadržaj temelj za izvide koji se provode, razumljivo je kako se tajnost izvida odnosi i na navode prijave. Stoga je, a bez prethodne provjere, javnom objavom 'anonimne pritužbe', pučka pravobraniteljica objektivno ugrozila tajnost, a time i učinkovitost izvida, budući da iz sadržaja prijave jasno proizlazi na što se i na kakvo postupanje pritužuje podnositelj, kao što se iz nje može i zaključivati o osobama koje se prijavljuju, o potencijalnim svjedocima, ali i o identitetu podnositelja pritužbe. Time se dovodi u pitanje, između ostalog, i povjerenje podnositelja pritužbe u nadležne institucije, a moguće i kasnija vjerodostojnost iskaza i prijavitelja i drugih potencijalnih svjedoka'', ističe DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH stoga smatra da je javna objava 'anonimne pritužbe' koju je pučka pravobraniteljica zaprimila i dostavila nadležnim tijelima ''u suprotnosti s onim što u svojoj objavi navodi da treba posebno zaštititi, a to je 'posebno osjetljiv položaj pritužitelja, kao i svih drugih mogućih (budućih) pružatelja podataka o ovakvim nepravilnostima, posebice u kontekstu adekvatne zaštite prijavitelja, zajamčene Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti' budući da je upravo objavom sadržaja 'anonimne pritužbe' ta adekvatna zaštita prijavitelja, koju pučka pravobraniteljica spominje, ugrožena''.

''Posebno je zabrinjavajuće što je do ugrožavanja tajnosti izvida i učinkovitosti postupanja tijela kaznenog progona, kao i ugrožavanja potrebne razine zaštite podnositelja prijave, došlo ignoriranjem relevantnih zakonskih odredbi upravo od strane pučke pravobraniteljice'', zaključuje DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo