više od 700 tužbi / DORH još uvijek istražuje: tko je kriv za za puknuće nasipa u Rajevu Selu?

U nedjelju se navršava godina dana od puknuća nasipa u Rajevu Selu. Podivljala Sava nakon toga je preplavila više od 200 četvornih kilometara, odnijela dva života i uništila životnu imovinu više tisuća ljudi. Tko je kriv za puknuće novog novcatog nasipa, DORH i danas istražuje, a državu tuži više od 700 ljudi

15.5.2015.
19:49
VOYO logo

Tko je odgovoran što se voda iz Save provezla kroz slavonska sela i okupala ljude, stoku i kuće? Ivan iz Rajeva Sela živi nekoliko stotina metara od nasipa. Gledao je njegovo pucanje i kaže, to nije bilo prirodno.

"Garant dajem da nasip nije puko prirodnim putem jer bio sam u vojsci i znam zapaljiva sredstva, to vam je isto kao u kaubojskom filmu kad potegnete ručicu. To je šuštalo toliko kao potpaljivač da je bio. Ja sam se okrenuo i imao sam šta da vidim. Vodu je odbacilo oko 20, 25 metara u zrak", kazao je Ivan Jurić iz Rajeva Selo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je 48 dana nakon puknuća utvrdila razlog.

"Razlog je bio hidrološki slom podnožja, podnožnog tla samog nasipa. Tko je izvodio radove, tko su bili podizvođači, zašto su radovi izvedeni u eventualno neadekvatnom ili nedovoljnom načinu, istražuju neke druge institucije", poručio je tada ministar poljoprivrode Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRAVA KATAKLIZMA /

Slike katastrofe u županjskoj Posavini iz zraka!

Image
PRAVA KATAKLIZMA /

Slike katastrofe u županjskoj Posavini iz zraka!

Utvrđeno je da se ispod mjesta gdje je nasip puknuo nalazilo čak 12 metara pjesokvitog tla – za kojeg nitko nije znao. Voda je isprala pijesak i nasip je propao. 

Tko je odgovoran za to, u Hrvatskim vodama ne znaju niti godinu dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na tu nepoznanicu, premijer Milanović još je lani građane savjetovao.

"Recimo ,da ovdje živim, ja bih tužio državu. Ja bih tužio državu, to Vam kažem kao predsjednik Vlade, jer nasip nije tu da puca.  Nasip je tu da ljudima da sigurnost da će držati do određene razine", kazao je premijer Zoran Milanović u prosincu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tužili su! Ali ne državu, nego nepoznatog počinitelja. Mladen iz Županje bio je inicijator tužbe, priključilo mu se još 700 kućanstava.

"DORH šest mjeseci istražuje, nadamo se da će u idućih šest mjeseci istražiti što se dogodilo. Mi smo im uputili smjernice i dokaze djelatnika Hrvatskih voda koji su upozoravali pet dana prije u Račinovcima da je puknuo nasip", istaknuo je Mladen Đaković iz Županje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarna šteta procijenjena je na oko milijardu i pol kuna. Bude li im tužba prihvaćena, tražit će naknadu stvarne štete umanjenu za novac i troškove koje je država uložila u obnovu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo