RTL EKSKLUZIVNO / Donosimo snimku izvlačenja nasukanog broda kod Kornata. Jedan je od dva desantna minopolagača, dupkom naoružan

Prisustvo novinarske ekipe koja je svjedočila nečem što je očito trebala biti tajna akcija nije se svidjelo obalnoj straži

29.7.2022.
19:30
VOYO logo

RTL-ova kamera ekskluzivno je svjedočila akciji koja nije bila vježba. Desantni brod Hrvatske ratne mornarice "Krka" odsukao je identičan brod "Cetina" koji je rano jutros doživio pomorsku nesreću na Kornatima. Analizirali smo vojnu akciju i razloge koji su doveli do nasukavanja.

Prisustvo novinarske ekipe koja je svjedočila nečem što je očito trebala biti tajna akcija nije se svidjelo obalnoj straži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nesreće je došlo prilikom rutinske školske plovidbe s Dugog otoka prema luci Lora. Nastala je materijalna šteta, a iz MORH-a kažu - nitko nije ozlijeđen.

Brod DBM-81 nalazio se na zadaći potpore Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u provedbi Plovidbene prakse 3. naraštaja kadeta studija Vojno pomorstvo i plovio je od Dugog otoka prema luci Lora. U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 članova posade te 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NASTALA MATERIJALNA ŠTETA /

Brod Cetina Hrvatske ratne mornarice nasukao se na Kornatima: U blizini su prije 15 godina stradali vatrogasci...

Image
NASTALA MATERIJALNA ŠTETA /

Brod Cetina Hrvatske ratne mornarice nasukao se na Kornatima: U blizini su prije 15 godina stradali vatrogasci...

Iz Ministarstva drugih detalja nije bilo. A suzdržan i premijer.

Nasukali brod je jedan od dva desantna minopolagača takozvanog Ro-Ro tipa, što znači da ima ulazno-izlaznu rampu i na pramcu i na krmi. Može primiti i 300 vojnika, a naoružan je dvama dvocjevnim topocima, četverocijevnim topom i četverostrukim lanserom protuzračnih projektila. Prevozi i do 100 morskih mina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim je čuo za nasukavanje, predsjednik saborskog obora za obranu Franko Vidović čuo se s ministrom Banožićem.

"Zabilježena je materijalna šteta na samom brodu, ali je zadržao plovne sposobnosti. Čuo sam se sa ministrom, dakle, čovjek mi je to prepričao iz prve ruke, istraga je u tijeku, na kraju krajeva to je dio obuke i takve stvari se nažalost događaju", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirno more i povoljni vremenski uvjeti ukazuju da bi uzrok mogao biti ljudski faktor, smatra iskusni kapetan Sanjin Dumanić.

"Trebalo bi sad postavit pitanje jedno, čisto nautičko onako teoretski, je li postojao plan putovanja. Plan putovanja je dokument na brodu di je sve ucrtano od jednog privezišta do drugog, cijela ruta broda, svi njegovi kursevi, brzine, otklon kormila, sve dubine, sve to mora bit naznačeno. Da li je to postojalo i da li su se toga pridržavali?", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovore bi trebala dati istraga, no pitanje je hoće li rezultati biti objavljeni. No, i ovo iskustvo, kaže kapetan Dumanić, bit će dobra škola kadetima.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo