S ČETIRI NA TRI ZNAMENKE / Ovo su vaše plaće u eurima: Većina će loviti magični prosjek, a nekima će cijeli iznos moći biti isplaćen u jednoj novčanici

Image
Foto: Profimedia

Sada kada je poznat fiksni tečaj konverzije, provjerili smo i kakve će nam biti plaće od 1. siječnja 2023. godine. Najgore će proći umirovljenici i ljudi na minimalcu, čija će primanja biti manja od 500 eura mjesečno

12.7.2022.
21:04
Profimedia
VOYO logo

Nakon što se mjesecima o tome govorilo i pripremalo za taj dan, danas je konačno i službeno - na sastanku Ecofina potvrđeno je da Hrvatska s 1. siječnja 2023. godine ulazi u eurozonu. Osim datuma ulaska Hrvatske u eurozonu, poznat je i tečaj po kojem će se kune mijenjati u euro, a on iznosi 7,53450. Odnosno, za jedan euro građani će dobiti 7,53450 kuna.

Riječ je o fiksnom tečaju konverzije koji je utvrdilo Vijeće EU-a. Pri preračunavanju cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti iz kune u euro fiksni tečaj konverzije treba se koristiti u punom brojčanom iznosu. Preračunavanje cijena primjenom skraćene verzije fiksnog tečaja konverzije, primjerice tečaja zaokruženog na dvije decimalne znamenke, neće biti dopušteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon provedenog preračunavanja, odnosno konverzije iz kuna u eure primjenom punog brojčanog iznosa fiksnog tečaja konverzije korištenjem pet decimala te u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja, dobiveni rezultat zaokružuje se na dvije decimale s točnošću od jednog centa, a na temelju treće decimale.

Image
NOVA VALUTA, ALI I NOVE CIJENE /

Nećemo samo zbog eura imati manje novčanica: Mnogi već najavljuju poskupljenja. Perec će koštati više od jednog eura?!

Image
NOVA VALUTA, ALI I NOVE CIJENE /

Nećemo samo zbog eura imati manje novčanica: Mnogi već najavljuju poskupljenja. Perec će koštati više od jednog eura?!

Ako je treća decimala manja od pet (broj od 0 do 4), druga decimala ostaje nepromijenjena, odnosno iznos u centima ostaje isti. Ako je treća decimala jednaka ili veća od pet (broj od 5 do 9), druga decimala povećava se za jedan, odnosno iznos u centima zaokružuje se na viši cent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iznose koji su uslijed primjene fiksnog tečaja konverzije i pravila preračunavanja i zaokruživanja manji od jednog centa, taj dio ukupnog duga dužnika prema vjerovniku se otpušta, odnosno taj dio ukupnog potraživanja se otpisuje po službenoj dužnosti, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u RH. Uzimajući u obzir sve prethodno navedeno, prilikom preračunavanja cijena iskazuju se najmanje dvije znamenke nakon zareza.

Umirovljenicima jedva 400 eura

Sada kada znamo koji će nam biti tečaj, provjerili smo i kakve će nam biti plaće. Ako uzmemo prosječnu neto plaću u Hrvatskoj za travanj 2022., koja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) iznosila 7547 kuna, to bi značilo da će prosječna plaća u eurima biti 1001,66 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmemo li u obzir da je najreprezentativniji podatak za plaće medijalna neto plaća, ona je za travanj 2022. godine iznosila 6290 kunu. Ako taj iznos preračunamo u eure, to bi značilo medijalna neto plaća u iznosu od 834,83 eura. Minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 3750 kuna, a kada to preračunamo u eure, dobivamo iznos od 497,71 euro.

U prvom tromjesečju 2022. godine, prosječna mjesečna neto plaća u Gradu Zagrebu iznosila je 8969 kuna, a kada to preračunamo u eure, dolazimo do iznosa od 1190,39 eura. Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća po zaposlenome u Gradu Zagrebu je najveća u usporedbi sa svim ostalim županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina u Hrvatskoj za svibanj 2022. godine iznosila je 3048,46 kuna. Ako to preračunamo u eure po fiksnom tečaju konverzije, naši bi umirovljenici trebali dobiti iznos od 404,60 eura.

Dakle, magičnu brojku 1000 mogli bi prijeći samo oni čije se plaće kreću oko prosjeka, ali i oni koji rade na području Grada Zagreba. Svi ostali, odnosno većina građana Republike Hrvatske, morat će se zadovoljiti troznamenkastim iznosima na svojim platnim listama od 1. siječnja 2023. godine, kada i službeno umjesto hrvatske kune valuta u Lijepoj našoj postane euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo