sud u gospiću odlučio / Donesena prva pojedinačna presuda: PBZ klijentici mora vratiti 11,5 tisuća franaka!

Image
Foto: RTL

Sud je odlučio u korist tužiteljice pa PBZ sata klijentici mora vratiti 11.445,67 švicarskih franaka, u kunskoj protuvrijednosti uz obračunavanje zakonske zatezne kamatne stope

26.5.2015.
14:30
RTL
VOYO logo

Nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Franak, općinski sud u Gospiću donio je i prvu pojedinačnu presudu protiv Privredne banke Zagreb (PBZ).

Sud je odlučio u korist tužiteljice pa PBZ sata klijentici mora vratiti 11.445,67 švicarskih franaka, u kunskoj protuvrijednosti uz obračunavanje zakonske zatezne kamatne stope. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Stav suda je da zastara prava na zahtjev za isplatu preplaćene kamate teče od dana 14. lipnja 2014. godine, kada je Visoki trgovački sud donio pravomoćnu odluku u kolektivnoj tužbi, što je pozitivan stav za sve dužnike koji namjeravaju tužiti banke jer je moguće potraživati cjelokupna preplaćena sredstva po nezakonitoj kamati. Tužena banka dužna je platiti sve troškove sudskog postupka!", objavila je Udruga Franak na svojim internetskim stranicama.

U obrazloženju presude navodi se da je tužiteljica s PBZ-om sklopila ugovor o kreditu u prosincu 2006. godine, na iznos od 141.600 švicarskih franaka, uz promjenjivu kamatnu stopu od 4,3 posto godišnje. Banka je s vremenom kamatnu stopu povećavala jednostranom odlukom, što je tužiteljica osporavala pozivajući se na presudu Visokog trgovačkog suda od 13. lipnja prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda je donesena jučer, 25. svibnja, a PBZ u narednih 15 dana može uložiti žalbu na Županijskom sudu u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo