DOKAZ KOLIKO JE SPORA PRAVDA U HRVATSKOJ: / Donesena presuda za nedjelo iz 1993. - iako je glavni okrivljenik umro, a firma propala

Image

Zbog malverzacija iz 1993. godine Županijski sud u Zagrebu nedavno je donio presudu i uvjetno kaznio dvoje okrivljenih.

2.3.2017.
7:09
VOYO logo

U pitanju su malverzacije s kupnjom dionica tvrtke Tehnička knjiga, koja je u međuvremenu brisana iz registra aktivnih poduzeća u Hrvatskoj, jedan od upletenih u malverzacije je preminuo, a dvoje ključnih aktera su otišli u mirovinu.

Kronologija sumnjive privatizacije

Doduše, optužnica za ta nedjela podignuta je tek 2007. godine, a prvu presudu ukinuo je Vrhovni sud RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo 7. prosinca 1993. godine kada su Ivka K., sada već 70-godišnja bivša šefica računovodstva Tehničke knjige i njezin također umirovljeni kolega, šef prodaje Milan Š. (58), zajedno s direktorom Franjom N., koji je u međuvremenu preminuo, kupili od Hrvatskog fonda za privatizaciju 52,15 posto ukupnog fonda dionica tog poduzeća tadašnje vrijednosti gotovo milijun i pol kuna. Taj iznos trebao je biti uplaćivan u ratama.

Ivka K. imala je za to punomoć skupine svojih kolega u čije je ime deset dana kasnije podigla kredit u Croatia banci i platili dio iznosa, dok su ostatak namirivali iz sredstava same Tehničke knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nismo krivi, direktor je donosio sve odluke'

Međutim, Hrvatski fond za privatizaciju 27. prosinca 1995. godine sve je uplate poništio, tako da su ove milijunske malverzacije kojima su djelatnici Tehničke knjige planirali doći do dionica, osujećene.

Ivka K. zbog svoje je uloge u ovom privatizacijskom kriminalu kažnjena s osam mjeseci zatvora uvjetno na tri godine, dok je Milan Š. dobio uvjetnu kaznu od šeset mjeseci zatvora i rok kušnje od godine dana. Oboje su od početka procesa poricali krivnju. Ivka K. u svojoj je obrani tvrdila da je sve odluke donosio tadašnji direktor Tehničke knjige i moralo ga se bespogovorno slušati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo