KONZERVATIVCI U AKCIJI / Domovinski pokret obrušio se na dodatni popis lektire, smetaju im neke knjige: 'Ovo radim prvenstveno zbog djece...'

Sve je krenulo iz Splitsko-dalmatinske županije gdje je koalicija HDZ i Domovinski pokret nedavno izglasala zaključak baš o tim knjigama

27.9.2023.
0:03
VOYO logo

Domovinski pokret obrušio se na dodatne naslove lektire koje su birali profesori, javlja RTL Direkt.

"Ovo radim prvenstveno zbog djece, ali i zbog roditelja da znaju što je moguće da im dođe djeci u ruke", rekao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Stephen Nikola Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li pročitao te knjige, smatra da nije bilo potrebno pročitati cijelu knjigu. "Ja sam radio jedan presjek. Tu se radi o zloupotrebi školstva radi ideoloških ciljeva. Nije mi bilo potrebno čitati cijelu knjigu."

Postoji službeni državni popis obvezne lektire, on je svima u redu, ali već godinama postoji ta kriva teza o nekom zloglasnom dodatnom popisu izborne lektire na kojem su Ferić i ostali autori. Taj dodatni popis ustvari ne postoji. Svaka škola može sama odlučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DEPRESIJA JE OZBILJAN PROBLEM' /

Edo Majka priznao Stankoviću da mu se ne sviđa naslov knjige Depra: 'Ja sam mu odgovorio da...'

Image
'DEPRESIJA JE OZBILJAN PROBLEM' /

Edo Majka priznao Stankoviću da mu se ne sviđa naslov knjige Depra: 'Ja sam mu odgovorio da...'

"Tu postoji neka eksplicitna usporedba, metafora, ta usporedba tu stoji da bi bila šokantna jer na tom mjestu treba nešto šokantno u priči", objašnjava književnik Zoran Ferić.

Na pitanje je li to jeftini populizam, Bartulica kaže da "zaštita djece nije populizam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se stidim zbog tih ljudi zato što se tu pokazuje golemo neznanje, zatucanost i debilitet jednog sistema i načina razmišljanja", dodaje Ferić.

Sve je krenulo iz Splita

Sve je krenulo iz Splitsko-dalmatinske županije gdje je koalicija HDZ i Domovinski pokret nedavno izglasala zaključak baš o tim knjigama. U praksi potpuno nevažan zaključak, ali to je ideološki džihad koji pokazuje kako funkcionira Plenković-Penava dinamika, opisao je Jurica Pavičić u Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne odustajem od svojih uvjerenja. Inzistiram o nekim načelima koja su non-negotiable (bez pregovaranja)", kaže Bartulica.

Inače, u Mađarskoj je donesen zakon prema kojem se određene dječje knjige ne smiju listati u knjižarama, dakle, smiju se prodavati samo u celofanu jer se u par rečenica spominju rodne uloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana nepoćudnih knjiga već je godinama goruća tema republikanaca u SAD-u. Guverner Floride zbog toga je zaratio i s korporacijom Disney. "Guverner Desantis je krenuo prvo na korporaciju Disney. Nije glavni posao Disneya da indoktrinira djecu, isto vrijedi i za prostor javnog školstva", objašnjava Bartulica.

Na pitanje jesu li onda sljedeći front Disneyeve princeze odgovara: "Ja bih rekao da roditelji trebaju jako dobro paziti!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo