O NEDOSTATKU VRTIĆA U ZAGREBU / Dolenec: 'Računamo u ovoj godini na 500 mjesta u vrtićima. Roditelji odgojitelji? Mogli su odmah početi upisivati djecu'

Dolenec je kazala i da su projekti izgradnje novih vrtića u Zagrebu prioritet nove gradske vlasti

9.4.2022.
19:50
VOYO logo

Bliže se upisi u vrtiće za sljedeću godinu, svi su objekti, barem u Zagrebu, već sada pretrpani. O toj temi RTL-ova reporterka Petra Mlačić razgovarala je sa zamjenicom zagrebačkog gradonačelnika Danijelom Dolenec. Uvodno je komentirala zašto u Zagrebu nema novih vrtića. 

"U prošloj vlasti uloženo je 15 puta manje u vrtiće nego u mjeru roditelj odgojitelj i to je trend koji smo, čim smo stupili na dužnost, preokrenuli. Donijeli smo ključnu odluku koja mijenja mjeru roditelj odgojitelj, a istovremeno u proračunu za 2022. izdvojili smo 67 milijuna kuna za izgradnju vrtića i 25 milijuna kuna za interventnu mjeru kako bi što prije prenamjenom prostora prošili kapacitete gradskih vrtića", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec je komentirala i zašto nisu otvoreni prenamijenjeni vrtići.  

"Radimo javne pozive za prenamjenu. To su sredstva za ovu godinu. Računamo u ovoj pedagoškoj godini 500 mjesta u vrtićima. Fokus prenamjene je na četvrtima u kojima znamo da je najveći broj korisnika mjere, a to su Sesvete, Donja i Gornja Dubrava i Žitnjak", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se to odnositi i na jaslice s obzirom da ni u njima nema mjesta, Dolenec je odgovorila da kada se grade novi kapaciteti vrtića da to znači i otvaranje nove mogućnosti za skupine različitog uzrasta.

"Kad gradite nove kapacitete fizičke vrtića to znači da otvarate nove mogućnosti skupina. Čim otvorite novu vrtićku skupinu, novu prostoriju gdje primite vrtićku djecu, oslobađate drugu prostoriju u kojoj se može organizirati jaslički program. Jasličke skupine su manje, ima 12 djece u skupini, a u vrtiću 20", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTREBNO DVADESETAK VRTIĆA /

U zagrebu kronično nedostaje vrtića. Dok se ne izgrade djeca ispod crte će već krenuti u školu

Image
POTREBNO DVADESETAK VRTIĆA /

U zagrebu kronično nedostaje vrtića. Dok se ne izgrade djeca ispod crte će već krenuti u školu

Otkrila je i koliko će djece ući u sustav vrtića s obzirom da mnogi roditelji gube status roditelja odgojitelja.

"Sve što je povoljno u našim izmjena stupilo je snagu. Korisnici mjere su mogli odmah početi upisivati djecu u vrtić i tražiti zaposlenje. Podatke o korisnicima ne smijemo pratiti tako da ne mogu reći jesu li, mogu li, ali još uvijek mogu. Sada ima oko 380 mjesta u gradskim vrtićima. Mi smo korisnicima mjere omogućili za vrtićku djecu zato što oni koji imaju više od troje djece kroz sustav potpore kao trogodišnju rodiljnu naknadu, imaju način na koji skrbe za djecu jasličkog uzrasta. Kad govorim o roditeljima odgojiteljima to se odnosi samo na djecu vrtićkog uzrasta", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska vlast se u ponedjeljak nalazi s ravnateljima vrtića. Svake godine su od vlasti dobivali uputu da moraju staviti više djece na odgajatelje, odnosno da se radi preko standarda. Dolenec je komentirala hoće li to ravnateljima sugerirati i nova vlast.

"To je loša praska koja je bila karakteristična za prošlu vlast. Nije se ulagalo u vrtićke kapacitete i upisivalo se prekomjerno. Kad govorimo o državnom pedagoškom standardu, poštivati omjer između broja djece i odgajatelja je važno za djecu, ali i za uvjete rada", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec je kazala i da su projekti izgradnje vrtića njihov prioritet. 

"Imamo 24 projekta za Nacionalni plan oporavka i otpornosti", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je plan unutar nekoliko godina doći unutar standarda. Dugi niz godina je Zagreb upisivao 20 posto preko. Ove godine će biti bliže standardu kao i svake iduće godine", zaključila je Dolenec.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo