PROMJENE NA HRVATSKIM AUTOCESTAMA / Stiže novih 1727 sigurnosnih kamera: Nadzirat će brzinu, ali i detektirati opasne situacije

Ne samo da će nadzirati brzinu, već će moći brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije poput vožnje u suprotnom smjeru

24.5.2022.
20:51
VOYO logo

Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići od sinoć je zatvorena za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste.

Dionica će za sav promet biti zatvorena puna četiri dana, a u tom razdoblju instalirat će se nova digitalna oprema za videonadzor i detekciju te novi sustav za koordinirano upravljanje prometom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRAJ JURCANJIMA /

Stiže novih 1727 sigurnosnih kamera na hrvatske autoceste: Od ponoći se zatvara jedna dionica A1

Image
KRAJ JURCANJIMA /

Stiže novih 1727 sigurnosnih kamera na hrvatske autoceste: Od ponoći se zatvara jedna dionica A1

Promjena analognih novim digitalnim kamerama

Ne samo da će nadzirati brzinu, već će moći brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije poput vožnje u suprotnom smjeru.

Crocodile 2 Croatia novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile koji je pokrenut na europskoj razini, piše HAC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nova digitalna oprema bit će ugrađena na svim dionicama autoceste u nadležnosti Hrvatskih autocesta. To između ostalog znači da ćemo 1727 analognih kamera zamijeniti novim digitalnim kamerama te će se uvesti potpuno novi prometno-informacijski sustav", kaže Davor Bićanić, glavni inženjer u sektoru prometa HAC za RTL Danas.

Prva faza radova do početka srpnja

Projekt je vrijedan više od 100 milijuna kuna, a Hrvatska ga provodi u suradnji sa susjednim zemljama Italijom, Slovenijom, Mađarskom i Austrijom, koje su zajednički aplicirale za novac Europske unije. Ove nove kamere će služiti i za nadzor brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je povećanje odnosno zadržavanje visoke sigurnosti na autocestama u Republici Hrvatskoj", navodi Bićanić.

Radovi na postavljanju kamera u prvoj fazi projekta trajat će do početka srpnja kada će se novim sustavom pokriti dionica od Ploča do Dugopolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga, za vrijeme turističke sezone, radovi će stati i s radovima bi nakon toga krenuli u rujnu, nakon završetka turističke sezone te planiramo do kraja ove godine završiti u potpunosti sa radovima", kaže Bićanić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo