Dolazi li papa po dionice? To je nedostojno pitanje!

9.2.2011.
16:01
VOYO logo

Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije predstavila je svoj treći po redu apel da se ne ide prema privatizaciji Hrvatskih voda, jer to može ići na ruku krupnome kapitalu i nauštrb najosjetljivijih socijalnih skupina.

"Voda je dana od Boga!", upozoravaju biskupi koji se protive pretvaranju Hrvatskih voda u trgovačko poduzeće, što će biti moguće izmjenama Zakona o vodama. To bi bilo dovođenje tog javnog poduzeće na korak do privatizacije, upozoravaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S indignacijom odbacuju navode da je upravo Crkva planirala sudjelovati u privatizaciji Hrvatskih voda kako bi zaštitila nacionalni interes, kao i u slučaju preuzimanja dionica Hrvatskih šuma i Croatia osiguranja u zamjenu za svoja potraživanja prema državi zbog oduzete imovine u doba komunizma.

U samoj izjavi ističu kako Crkva "na takvo što zacijelo ne bi nikad pristala jer bi time kompromitirala temeljne etičke vrijednosti i stavke socijalnog nauka Crkve o javnom dobru univerzalne namjene". Oni smatraju da bi voda, zbog čovjekove dnevne potrebe za njom, trebala biti dostupna svima, a onima najsiromašnijim bi trebala biti besplatna jer je "Božji dar". Sumnjaju da će trgovačko društvo voditi računa o javnom interesu, već smatraju da će se voditi profitom. Zbog toga se država mora uključiti, preporučuju oni, no priznaju da ni političke stranke ni država nisu dosad primjereno reagirali na njihove izjave o Hrvatskim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također opovrgavaju napise u medijima da papa Benedikt XVI. dolazi u Hrvatsku upravo da vidi kako stoje stvari s a povratom nekretnina i hoće li se one naplatiti dionicama spomenutog osiguravajućeg društva.

"To je nedostojno pitanje za ovu kuću", kazao je član biskupske konferencije Neven Šimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić kratko nam je komentirao kako iPhone aplikacija 'Confession' koja se pojavila s odobrenjem katoličke crkve u Sjedinjenim Američkim Državama, 'ne može zamijeniti ispovijed, već samo može poslužiti za preispitivanje savjesti'.

Što se tiče njene cijene od dva dolara po downloadu, Ancić je kazao da to 'treba pitati one koji prodaju aplikaciju, jer Crkva ju zasigurno ne prodaje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012230335006 arti-201101260016006 arti-201101190118006 arti-201102080905006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo