rtl ekskluzivno doznaje / Dok nema nove Vlade, nema ni rasipanja državnog novca: proračun trenutno u višku 3 milijarde kuna!

Stanje proračuna je čak i iznad očekivanja sadašnje Vlade. Na zahtjev RTL-a Ministarstvo financija nam je dostavilo najsvježije brojke

10.12.2015.
22:28
VOYO logo

Što se tiče državnih financija, ovakvo stanje bolje da što duže potraje jer dok nema nove Vlade nema ni rasipanja državnog novca. A novca ima. Stanje proračuna je čak i iznad očekivanja sadašnje Vlade. Na zahtjev RTL-aMinistarstvo financija nam je dostavilo najsvježije brojke.

Na jučerašnji dan prošle godine deficit proračuna je iznosio 9,9 milijardi, a jučer, 9. prosinca, bio je točno 2 milijarde kuna manji - 7,9 milijardi kuna. I ne samo to...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U tom deficitu su i plaćene kamate od 10 i pol milijardi kuna, tako da je država što se tiče prihoda i rashoda bez kamata trenutno u primarnom suficitu od 2,6 milijardi kuna. Planirani deficit za 2015 je 12,5 milijardi kuna dakle ako netko ne skuri par milijardi u iduća dva tjedna, a zasad hvala bogu nema tko, deficit bi mogao biti znatno niži od planiranog.   

A konačno smo nešto zaradili i na ulasku u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U 2015. godini uplatili smo 400 milijuna eura, a do sad smo povukli 520 milijuna, dakle u plusu smo za 120 milijuna eura. Tih skoro još milijardu kuna ekstra također će se pozitivno odraziti na stanje deficita.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo