REKLI SU STOP BETONIZACIJI / Dok naši mladi ne mogu doći do kvadrata, u ovom hrvatskom gradu zjapi 1000 praznih stanova: Ali, sada je tome došao kraj...

Promjene prostornog plana pred gradskim vijećem naći će se sljedeći tjedan. Gradonačelnik Paunović kaže kako su to revolucionarne odluke koje će spasiti Makarsku od daljnje devastacije i usmjeriti ih prema održivom razvoju

13.12.2023.
8:31
VOYO logo

Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva odobrilo je izmjene kojima bi trebalo zaustaviti daljnju apartmanizaciju u Makarskoj. Tako će biti zabranjena višestambena gradnja i etažiranje aparthotela. Makarska je desetljećima sinonim za betonizaciju i devastaciju. Infrastruktura najviše pati ljeti kada od 13,5 tisuća stanovnika broj naraste na 50 tisuća. Pada kvaliteta života, piše Danas.hr.

"Mislim da grad nije ugodan ni za domaće, ni za strance i nastavi li se ovim tempom dovest ćemo se u situaciju da ćemo imati prazne zgrade", kaže Ines Žnidaršić iz Makarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin sugrađanin Željko Škaričić također je protiv urbane izgradnje.

Image
MODRO I ZELENO /

Ostavština legendarnog Milana Mladenovića: Makarska će ugostiti prestižnu nagradu, ali i brojne glazbene face

Image
MODRO I ZELENO /

Ostavština legendarnog Milana Mladenovića: Makarska će ugostiti prestižnu nagradu, ali i brojne glazbene face

Napravili su prvi korak i rekli: Stop!

Promjene prostornog plana pred gradskim vijećem naći će se sljedeći tjedan. Gradonačelnik Zoran Paunović kaže kako su to revolucionarne odluke koje će spasiti Makarsku od daljnje devastacije i usmjeriti ih prema održivom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi teško mogu doći do skupocjenih kvadrata, a studija turističkog nosivog kapaciteta pokazala je da u Makarskoj čak 1000 praznih stanova. Procjenjuje se da je u turizmu više od 10 tisuća neprijavljenih kreveta. Trenutni prostorni plan omogućava gradnju još 10 tisuća stambenih jedinica

"Cilj promjena je zaustaviti daljnju devastaciju što je prvi korak za nekakvu sanaciju prostora i ispravnog razvoja grada", rekla je Petra Visković iz Društva arhitekata Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kada novi prostorni plan stupi na snagu, investitori koji već imaju dozvole, imat će pravo gradnje. a to će potrajati još iduće tri godine, no Makarska je prvi korak učinili i rekla stop betonizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo