Iz kolekcije apsurdistan / Dok mladi stomatolozi ne mogu do posla, Kujundžić produžuje rad liječnicima starijima od 65 godina!

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Posljednji takav slučaj je produljenje koje je Ministarstvo zdravstva odobrilo stomatologu iz Kutjeva

22.11.2018.
10:40
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva odobrilo je liječnicima dentalne medicine u Požeško-slavonskoj županiji produženje rada i nakon 65. godine, iako je županija dala negativno mišljenje na produljenje, a kao glavni razlog se navodi da četvero mladih stomatologa iz županije nije zaposleno ili su zaposleni u drugim županijama ili rade na ugovor na neodređeno. 

Posljednji takav slučaj je produljenje koje je Ministarstvo zdravstva odobrilo dr. med. dent. Branku Mihalju 13. studenog iako je, kako stoji u rješenju Ministarstva zdravstva, produženje odobreno "neovisno o negativnom mišljenju Požeško-slavonske županije". Znači županije je bila protiv produženja, a Ministarstvo je suprotno tom mišljenju ipak odobrilo nastavak rada liječnika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Na upit portala Vijesti.hr, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki, odgovorio je kako to nije prvo Mihaljevo produljenje rada već je njemu produljen rad i u listopadu 2016. i prosincu 2017. godine. Najnovije produljenje Mihalj je dobio do kraja 2019. godine kada će imati gotovo 70 godina. 

No, nije Mihalj jedini doktor dentalne medicine kojem je u Požeško-slavonskoj županiji produžena dozvola za rad nakon navršenih 65. godina života, već je to u dva navrata odobreno i dr. med. dent. Milanu Romiću iz Velike i jednom dr. med. dent. Slavici Đurić iz Požege. U isto vrijeme dok Ministarstvo produljuje rad liječnicima starijima od 65 godina, prema podacima Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, četiri mlada doktora dentalne medicine čekaju posao na području Požeško-slavonske županije, jedan od njih nalazi se i u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, potvrdila je za Vijesti.hr predstojnica Područnog ureda Požega HZZ-a Jasminka Antunović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim ostati u mom kraju, ali ako ne dobijem posao, bit ću prisiljen otići iz Hrvatske"

"Želja mi je raditi u mom kraju, ali ako neću dobiti posao bit ću prisiljen otići iz Hrvatske", kazao je za Vijesti.hr Marko Josipović, nezaposleni doktor dentalne medicine iz Velike. 25-godišnjak je u srpnju ove godine završio Medicinski fakultet u Rijeci, a na stručnu praksu se vratio u, kako ističe, svoj kraj te ju je odradio u Pleternici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da bi zbog razine znanja i obrazovanja lako bi mogao naći posao u inozemstvu, ako mu se ne ukaže prilika u Hrvatskoj. "Tijekom studiranja sam puno radio u Njemačkoj i Americi, a i obitelj mi živi vani pa bi mi možda i bilo puno lakše kada bih otišao iz Hrvatske, ali još uvijek vjerujem da ću naći posao kod nas", kazao je Josipović koji ne smatra logičnom odluku Ministarstva zdravlja da produžuje rad liječnicima nakon 65. godine, ako na tom području ima nezaposlenih liječnika.

U dvije godine ni jedan liječnik dentalne medicine nije zaposlen na području županije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima HZZ-a, na području Požeško-slavonske županije je u 2017. i 2018. godini iz evidencije nezaposlenih izašlo tri doktora dentalne medicine, svima je to bilo prvo zapošljavanje, no nitko od njih nije zaposlen na području županije. 

I dok Vlada tvrdi da pokušava zadržati mlade u Slavoniji i ruralnim krajevima, liječnici odlaze raditi izvan Požeško-slavonske županije, a Ministarstvo produljuje dozvole za rad liječnicima starijim od 65 godina u ordinacijama gdje bi ti mladi mogli raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od četiri mlada doktora dentalne medicine koji su, prema podacima Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, iskazali želju za radom na tom području Josipović je nezaposlen, a još jedan liječnik već tri godine s prekidima radi kao zamjena u Požeško-slavonskoj županiji.

Otvorene molbe za posao slala je i liječnica koja je molila da se pronađe način da radi u županiji gdje joj živi obitelj i gdje gradi obiteljsku kuću, dok četvrti mladi liječnik dentalne medicine koji bi želio raditi u županiji trenutno radi u Zadru gdje mu ugovor na određeno vrijeme istječe krajem studenog. On je čak bio i stipendist grada Pakraca, što znači da je Grad uložio novac u njegovo obrazovanje da bi on na kraju završio na nestalnom poslu u Zadru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije moguće otvaranje novih ordinacija

Prema propisanoj Mreži javno zdravstvene službe u Požeško-slavonskoj županiji u ovom trenutku nedostaje osam timova dentalne zdravstvene zaštite. "Naše je mišljenje da je zapravo stanje puno bolje nego izgleda na papiru budući da smo kao deprivirano područje jako izloženi demografskim nedaćama i iseljavanjem. Prema našim podacima zapravo nije moguće na području Požeško-slavonske županije ići na otvaranje novih ordinacija dentalne medicine budući da smo kao Županija pali na gotovo 70800 osiguranika, dok ih je bilo 85831 prije desetak godina", odgovorio nam je ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Višaticki  te dodao kako će u budućnosti pokušati otvoriti novu ordinaciju jedino u Pakracu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će se tamo naša velika ulaganja isplatiti u vidu podizanja kvalitete primarne zdravstvene zaštite, a možda će i jedno od naše djece-doktora tamo naći svoje mjesto pod suncem. Nažalost, u ovom trenutku, budući da imamo doktora dentalne medicine na Zavodu za zapošljavanje, nema drugog puta za njegovo zaposlenje. Evo, nažalost, potreba nema iz razloga što se starcima koji imaju sve uvjete za mirovinu produžuje rad do gotovo 70. godina života", kaže Višaticki. 

Upit o ovom slučaju Ministarstvu zdravstva poslali smo u ponedjeljak, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo