Dok je pedijatar na godišnjem, ostali liječnici ne smiju pregledati dijete?!

Ukoliko je pedijatar na godišnjem, dijete koje je njegov pacijent drugi liječnici smiju pregledati samo u slučaju oteklina, krvarenja i trauma. U protivnom im prijeti kazna HZZO-a.

5.2.2013.
11:35
VOYO logo

Nakon što joj je petogodišnja kćerkica cijelu noć povraćala, a tjelesna temperatura joj se popela do 39 Celzijevih stupnjeva, zabrinuta majka Jasmina P. odmah je ujutro otišla u pedijatrijsku ambulantu Doma zdravlja.

No, kako je djevojčičina izabrana liječnica na godišnjem odmoru, a njezina zamjena radi tek poslijepodne, Jasmina se za pomoć obratila ordinaciji dr. Elene Dushanich.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Došla sam u ambulantu u 8,20 sati, ali je doktorica odbila pogledati moje dijete. Rečeno nam je da, ako baš želimo, odemo na Hitnu pomoć. Kao obrazloženje rekli su nam da oni ne smiju primati tuđe pacijente jer će dobiti kaznu HZZO-a. U Hitnoj pomoći dali su nam terapiju i rekli kako takve slučajeve imaju redovito'', kaže ogorčena majka. I sama dr. Dushanich priznala je kako se s istim slučajevima susreće gotovo svakodnevno, piše Glas Slavonije.

''Ocijenili smo da dijete nije životno ugroženo, a roditelji, ako smatraju suprotno, uvijek imaju 24-satnu dežurnu pedijatrijsku ambulantu u KBC-u. Mi, nažalost, ne smijemo primati tuđe pacijente'', kaže dr. Dushanich. Ravnatelj Doma zdravlja, dr. Miroslav Sikora, objašnjava kako se hitnim stanjima smatraju otekline, krvarenja i trauma i jedino u tim slučajevima HZZO pravda pregled i terapiju tuđih pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo