uveli rad vikendom / Dok Hrvati mjesecima čekaju MR pregled u Sloveniji se na red može doći već idućeg dana

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Iako se u prosjeku čeka 14 dana, u nekim bolnicama se na MR pregled može doći već idućeg dana

27.10.2018.
17:59
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Kongres poslodavaca u zdravstvu u Šibeniku okupio je više od 400 sudionika uključujući i ministre zdravstva Slovenije i Crne Gore koji su govorili o sustavima zdravstva u svojim državama.

Dok se u Hrvatskoj mjesecima čeka na pregled magnetskom rezonancom ili CT-om, u Crnoj Gori za to je potrebno 30 dana ili 14 dana kada je riječ o Sloveniji, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj je moto 'čekanje nije opcija, gubici nisu opcija'. Svaki ravnatelj u upravljanju bolnicom mora se voditi principom 'što je dobro za mog pacijenta, dobro je za sustav, dobro je za ustanovu i dobro je za mene', i uspjeh neće izostati", zaključio je slovenski ministar zdravstva Samo Fakin.

U Sloveniji su uveli smjenski rad i rad vikendom te su tako smanjili liste čekanja. A kako tvrdi ministar, na MR pregled u nekim se bolnicama može doći već sutradan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za duge liste čekanja u Hrvatskoj kriva je administracija i to što Hrvatska zadnjih devet godina nije uspjela uvesti e-naručivanje i e-uputnice, smatra direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković.

"Imali smo osigurana sredstva, potpisane ugovore, a do danas nije realizirano ništa osim e-recepta. Da je e-zdravstvo zaživjelo, liste čekanja bi se smanjile, a na njima ne bi bilo dvostrukog i trostrukog naručivanja", poručio je Jurković, penosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo