Dogovor ne odgovara onima koji žele ulicu, pritisak

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, nakon drugog po redu maratonskog sastanka s mljekarima, potvrdio je da je sporazum s dijelom mljekara potpisan, a vrijedit će za iduća tri mjeseca, do 31.

24.2.2012.
9:01
VOYO logo

Dio mljekara ipak je kasno sinoć postigao dogovor o cijeni mlijeka s otkupljivačima u iznosu od 2,43 kune po litri. Radi se o iznosu koji predstavlja prosjek pet zemalja Europske unije: Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, nakon drugog po redu maratonskog sastanka s mljekarima, potvrdio je da je sporazum s dijelom mljekara potpisan, a vrijedit će za iduća tri mjeseca, do 31. svibnja. Sporazum su potpisali predstavnici četiriju udruga proizvođača mlijeka: Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, Udruga proizvođača mlijeka KIM, Udruga Mliko i Udruga Hrvatske male mljekare te predstavnici mljekarske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSUPM protiv sporazuma

Sporazum nije potpisao Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka, čiji je predstavnik Mladen Šolčić, gostujući sinoć u Dnevniku 3 HTV-a, kazao da Savez zastupa interese 85 posto hrvatske proizvodnje mlijeka, odnosno, kako se izrazio, "ukupno 450 milijuna litara mlijeka".

Po njegovom mišljenju to je namješteni sporazum koji ne žele potpisati i ne odustaju od cijene koju su imali do sada – to je 2,71 kunu po litri plus još 42 lipe pomoći države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi se šire i diljem Hrvatske

Nezadovoljni cijenom mlijeka nastavili su prosvjede pred Dukatom u Zagrebu i Sirelom u Bjelovaru, a prosvjedi se šire i diljem Hrvatske. Tako je prekinut promet u Čavićevoj ulici u Zagrebu, čakovečkoj obilaznici, cesti Slavonski Brod – Nova Gradiška, zbog čega je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana – Lipovac. Promet se preusmjerava na čvorove Nova Gradiška i Slavonski Brod zapad, izvijestio je jutros HAK.

Podsjetimo, mljekari su se odlučili na prosvjede nakon što im je Dukat ponudio 2,30 kuna za otkup mlijeka po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovina: Napravili smo maksimalno što smo mogli

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je danas u Saboru kako su po pitanju pregovora učinili sve što su mogli. "Stavili smo i jednu i drugu stranu za stol da se korektno i na kvalitetan način dogovore", kazao je Jakovina dometnuvši kako model koji je do sada važio a koji je obuhvaćao 27 zemalja EU nije bio održiv.

"Našli smo model da uzmemo pet zemalja EU - Njemačku, Francusku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku, radi se tromjesečni presjek njihove cijene i srednji tečaj HNB-a i dolazimo do cijene po kojoj se isplaćuje za taj mjesec", kazao je. Model će, kaže, i sporazum vrijediti tri mjeseca, nakon čega će se vidjeti je li potrebno korigirati taj model ili postaviti neki drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovina je kazao i kako smatra da je prvotni prijedlog da mljekari isključivo na tržišnoj bazi pregovaraju sa svojim kooperantima neravnopravan odnos i da bi tu primarni proizvođači mlijeka bili u lošijoj situaciji.

Ocijenio je i kako "oni koji žele radikalizaciju scene, koji žele cestu, ulicu, pritisak, interventne mjere države, oni se vjerojatno neće složiti bez obzira koji model se ponudi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo