Dodik: Zašto Srbi nemaju pravo na dve države, a Albanci imaju?

Republika Srpska očekuje podršku Srbije

15.5.2013.
15:57
VOYO logo

Republika Srpska očekuje od Srbije podršku za njenu politiku, sviđalo se to Srbiji ili ne, kao što RS prati politiku Srbije i njene odluke o Kosovu, izjavio je u Beogradu predsednik RS Milorad Dodik.

- Ne izazivam nikoga, ne, to je jasan stav. Srbija ne može da preuzme ulogu definisanja odnosa u BiH, jer je značajno zakasnila i nije se afirmisala kao takva. Od Srbije se očekuje da u regionalnom smislu podrži stavove RS i ništa više - rekao je Dodik na konferenciji "Republika Srbija i Republika Srpska - stari i novi politički izazovi", održanom u institutu za Međunarodnu politiku i privredu, prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ako to bez oklevanja čini Turska, čak učestvuje u kreiranju tih stavova, onda u najmanju ruku ne očekujemo jednu stvar, a to je da za organe Srbije i njene političare jedna od tema evropskih integracija Srbije bude RS. Ne, odbićemo, ne prihvatamo, ali smatramo da je normalno da državni organi Srbije podrže politike definisane u RS - rekao je Dodik.

BiH nije priznala Kosovo zahvaljujući RS

Dodik je istakao da RS prati politiku Srbije i njenu odluku o Kosovu, sviđalo se to nekome u RS ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- BiH je jedina regionalna zemlja koja nije priznala Kosovo isključivo zbog stava RS, a nema nijednog političara Bošnjaka i Hrvata koji ne bi priznao Kosovo. Ako ikada Srbija prizna Kosovo, teško ćemo ga mi priznati - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da RS, zbog veoma pragmatičnih razloga, posmatra način na koji je Kosovo proglasilo nezavisnost, i ponovio da ne vidi mogućnost da BiH opstane kao država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nastavićemo da radimo sa Srbijom, želimo jaku Srbiju, jer je samo jaka i regionalno moćna Srbija i nama garancija, ali bi političari u RS, zbog iskustva iz prošlosti, poput sankcija koje nam je uvela Srbija dok je besneo rat, trebalo da imaju u vidu mogućnost da Srbija zbog svojih unutrašnjih razloga ode više nego što smo očekivali - objasnio je Dodik.

Dodik je istakao da Sporazum o specijalnim vezama Srbije i RS nije dovoljno afirmisan, iako je "odlična podloga za sve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zašto Srbi nemaju pravo na dve države, a Albanci imaju - upitao je Dodik.

Srbija se isključila

Dodik je naveo da je Srbija institucionalno zanemarila činjenicu da je potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma i kao takva je eliminisana iz ključne institucije, Saveta za sprovođenje mira u BiH, što je značajan manjak regionalnog autoriteta Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Loše je što je međunarodna zajednica uspela da odmakne Srbiju od značajnije uloge u sprovođenju Dejtonskog sporazuma. Značajnija je uloga Hrvatske od Srbije u implementaciji Dejtonskog sporazuma - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Beograd bez ikakvog razloga reafirmisao predratnu ulogu Sarajeva, koja je danas veoma različita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Beograd daje daleko veći značaj Sarajevu na kulturnom i svakom drugom smislu nego Banjaluci, a to je deo procesa otuđivanja. Po poslednjem istraživanju Helsinškog komiteta, koji kontroliše Bošnjak Srđan Dizdarević, u federalnom Sarajevu živi 96 muslimana Bošnjaka - rekao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da se istovremeno "neoliberalni i navodno slobodni Beograd, a zapravo frustrirani Beograd, utrkuje da dokaže da Sarajevo nije to i da nije promenilo svoj duh i da je opšteprihvaćeni kulturni regionalni centar, što nije tačno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tamo se kultura koristi da bi se dokazalo da su Srbi i Srbija izvršili agresiju. Tamo nema nijednog federalnog političara koji neće reći da je Srbija izvršila agresiju. Kako je moguće da Srbiji to ne smeta? Da li prihvatamo priču o agresiji? Kako je onda moguće da u Mrkonjić Gradu budu elitne vojne jedinice hrvatske vojske do 1995. godine. Šta je to? A 4.500 mudžahedina koji su se obračunavali sa Srbima - upitao je Dodik.

Foto: Tanjug arhiva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo