Dodik: Vreme ja da NATO predoči istinu o događajima na Markalama

Pre svega, zato što je taj zločin pripisan Srbima

21.8.2013.
20:52
VOYO logo

Dodik kaže da je krajnje vreme da NATO javnosti predoči istinu o događajima na Markalama, a ne "istinu kreiranu za potrebe određenih političkih centara moći", piše B92.

To je potrebno, pre svega, zato što je taj bolan zločin na Markalama, koji je nerasvetljen a pripisan Srbima, bio povod za NATO bombardovanje RS, kao i sankcije prema RS, što nam je nanelo ogromnu štetu i nesagledive posledice, istakao je predsednik RS Milorad Dodik, a prenose mediji u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podsetio da je sarajevska zvanična verzija Markala, koja nije proizvod istrage rađene na bazi opšteprihvaćenih standarda, itekako uticala na negativnu sliku o Srbima i RS, na stvaranje iskrivljene slike o karakteru rata u BiH i drakonske presude Srbima koji su okarakterisani kao zločinci za mnoga dela za koja nisu odgovorni.

- Sumnje je svojevremeno izneo general Unprofora Luis Mekenzi, a kako vreme prolazi - pojavljuje se sve više sumnji u sarajevsku verziju događaja na Markalama. Jedna od takvih je i izjava norveškog profesora Ola Tunandera sa Instituta za mirovne studije u Oslu, koja govori da je i NATO znao da su za bombardovanje pijace Markale odgovorne snage Alije Izetbegovića - rekao je predsednik RS. Dodik je naglasio da RS neće da preuzima krivicu na osnovu nedokazane istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ako je svima stalo do istine i pravde i ako se svi kunu u nju, zašto NATO ne dozvoli da dođemo do stvarne istine, prezentujući javnosti svoja saznanja o Markalama - zapitao se on, ocenivši da je vraćanje poverenja u NATO jedino moguće ukoliko ovaj savez pokaže neutralnost u vezi sa događajima iz poslednjeg rata.

Dodik je rekao i da je njegova sumnja u sarajevski izveštaj da je za zločin na Markalama odgovorna Vojska RS, potkrepljena izveštajima mnogih veštaka balističara koji su mu predočeni, a u kojima su, takođe, iznesene ozbiljne sumnje u priču da su Srbi odgovorni za Markale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Na dlanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo