'PLASIRA SE ZGODNA LAŽ' / Dodik gostovao na HRT-u: Zbijao je šale o odcjepljenju, citirao Andrića i hvalio Milanovića: 'Zanimljiv je jer...'

Image

'Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv', rekao je Milorad Dodik

5.12.2023.
9:35
VOYO logo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostovao je sinoć u Dnevniku HRT-a pri čemu se osvrnuo na proces koji se protiv njega vodi u Sarajevu za koji tvrdi da je politički, a ne pravni proces.

"To je primarno politički proces. Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svatko tko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina", rekao je te poručio da to govori više o Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik smatra da je ta zemlja apsurdna. "Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličioca na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata", ustvrdio je.

Citirao je nobelovca Ivu Andrića te ustvrdio da kada se uđe u BiH - logika prestaje. "Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH - prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na razini BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni s Daytonom", zaključio je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'GRANICA POSTOJI' /

Nobilo u kampanji za Dodika: 'To je vrhunac apsurda i negacija demokracije, a na Zapadu tvrde da se to ne smije raditi!'

Image
'GRANICA POSTOJI' /

Nobilo u kampanji za Dodika: 'To je vrhunac apsurda i negacija demokracije, a na Zapadu tvrde da se to ne smije raditi!'

'Lažni narativ o ruskom utjecaju'

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje Zukana Heleza da se na teritoriju RS nalaze kampovi za obuku paravojnih skupina.

"Zgodna laž koja se plasira već dulje vrijeme. Lažni narativ o ruskom utjecaju. To je za prestravljene građane Bruxellesa gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više", zapitao se Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH. "S druge strane postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili, i njihovim obiteljima. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala", dodao je.

Hoće li se RS odcijepiti?

Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put odcjepljenja, Dodik se našalio da će se prije ostatak BiH odcijepiti od RS. "Ja mislim da će se prije ostali dio BiH odcijepiti od RS, a ne mi od njih", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem za kojeg smatra da je konzistenatan političar koji dobro razumije stvari te da dijele iste vrijednosti.

"Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Daytonskog sporazuma i time i jamac  tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time se Hrvatska što se tiče BiH stavila na marginu kao i Srbija, a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti", dodao je.

O odnosima s političarima u BiH

Dodik se potom osvrnuo na svoj odnos s političarima u BiH te je rekao da bolje surađuje s Draganom Čovićem nego s Bakirom Izetbegovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda riskirate da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno - ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi", rekao je.

"To je rezultat toga što su Amerikanci dugo od njih pravili favorite. Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati", dodao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo