Dodik: BiH je poslednja diktatura u Evropi

„Međunarodna zajednica je svojim odlukama učinila BiH nesposobnom”

26.3.2013.
16:23
VOYO logo

BiH je poslednja politička diktatura u Evropi, diktatura visokih predstavnika i međunarodne zajednice, koja mora da prestane jednog dana, kaže Milorad Dodik.

Komentarišući medijske spekulacije da bi za rešenje pitanja neefikasnosti ključnih institucija u Federaciji BiH mogla da budu upotrebljena "bonska ovlašćenja", Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da je uvek protiv upotrebe tih ovlašćenja visokog predstavnika, pa i kada je reč o Federaciji BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocenio da ni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ni međunarodna zajednica ne bi trebalo da se mešaju u tu situaciju.

- Kad god je visoki predstavnik nešto radio iz sličnih motiva, nastala je opšta zavrzlama - napomenuo je Dodik i dodao da je sama međunarodna zajednica svojim odlukama napravila FBiH nesposobnom, preneli su banjalučki mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za Glas Srpske rekao ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi, Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIK) na današnjoj sednici nije doneo odluku da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrebi bonska ovlašćenja (posebne mere) i odblokira situaciju u FBiH.

- PIK je već dosta puta iznosio svoje stavove u vezi sa ovim pitanjem. Ovo pitanje treba rešiti kroz lokalne institucije, putem rada domaćih političkih vođa koji su izabrani da izvršavaju ove funkcije - rekao je Kejsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da još postoji put ka domaćem rešenju ovog problema, a posebno kada je reč o pravovremenom imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH.

- Na tome ćemo insistirati u idućim danima. Ovo treba rešiti sa osećajem urgentnosti. Mi imamo taj osećaj i želimo da ga vidimo i kroz dijalog domaćih političkih vođa i na tome insistiramo - rekao je Kejsi i dodao da “oni to mogu učiniti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će sazvati sastanak predsednika i dva potpredsednika Federacije BiH sa Kolegijumom Doma naroda FBiH, kako bi od njih direktno dobio informaciju o načinu na koji nameravaju da reše pitanje neefikasnosti ključnih institucija u Federaciji.

U saopštenju iz OHR-a navodi se da su svi učesnici današnjeg sastanka PIK u Sarajevu izrazili zabrinutost zbog neefikasnosti u radu ključnih institucija u FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- I dalje ostaje obaveza nadležnih domaćih institucija da hitno popune upražnjena mesta u Ustavnom sudu i Veću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa FBiH, kako bi osigurali propisno funkcionisanje ovih institucija. Vreme je od suštinskog značaja - navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iz OHR–a još jednom je poručeno da vlasti moraju prestati da očekuju od međunarodne zajednice da radi njihov posao i da umesto toga treba objasniti kako nameravaju pokrenuti ovaj proces i konačno imenovati sudije na upražnjena mesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni odbor PIK-a u BiH sastao se danas da bi razmotrio političku situaciju u Federaciji BiH.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo