Iz Svicarske su nam odobrili pomoc od 45 milijuna franaka

Svicarska je morala popustiti i Hrvatska moze u najskorije vrijeme ocekivati odobravanje pomoci od 45 milijuna svicarskih franaka.

11.9.2014.
14:51
VOYO logo

Naime, nakon sto je Hrvatska postala clanicom EU, na nasu su se zemlju automatski prosirili sporazumi izmedu Svicarske i EU. No kako je u toj alpskoj zemlji tada trajala vrlo ozbiljna i burna rasprava o problematici imigracije, pa i iz zemalja clanica EU, na Hrvatsku je tek naknadno primijenjen Sporazum o slobodnom kretanju osoba, ali nije potpisan.

Dodatni je problem nastao kad je 9. veljace ove godine Svicarska na referendumu prihvatila inicijativu 'Zaustaviti masovnu imigraciju' te je taj sporazum opet prestao vrijediti. Nakon toga uslijedio je pritisak iz Bruxellesa pa je EU zaprijetila Svicarskoj da ce joj suspendirati sudjelovanje u istrazivackom programu Horizon 2020. i programu razmjene studenata, pise Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buduci da je za Bern rijec o izuzetno vaznim projektima s vrlo bogatim fondovima, vlada je konacno popustila te je krajem travnja prihvatila da za hrvatske drzavljane vrijede ista pravila kao i za drzavljane EU, a ta je odluka stupila na snagu 1. srpnja - ali Sporazum i dalje nije potpisan jer to onemogucava referendumska odluka. Sada je pak Vijece drzava, jedan od domova svicarskog Parlamenta, odobrilo Hrvatskoj pomoc od 45 milijuna svicarskih franaka sa 39 glasova za i 2 protiv. http://www.jutarnji.hr/svicarska-odobrava-hrvatskoj-pomoc-od-45-milijuna-franaka/1219027/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo