prostor za nova ulaganja / Dobre vijesti za stočare: Ukinuto im čak 190 nameta, evo koliko će godišnje uštedjeti milijuna!

Riječ je različitim potvrdama i uslugama koje stočari više neće morati plaćati

7.4.2019.
17:25
VOYO logo

Dobre vijesti za hrvatske stočare - ministarstvo poljoprivrede ukinulo im je 190 administrativnih nameta, rasteretivši ih 17 milijuna kuna troškova na godinu.

Riječ je različitim potvrdama i uslugama koje stočari više neće morati plaćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljeće na ličkoj farmi iz Perušića donijelo je nove živote i nove uštede. Odlukom Ministarstva poljoprivrede stočari više ne moraju plaćati 190 raznoraznih nameta - od ušnih markica do birokracije. Murgići su do sad, samo za ovaj papir po grlu plaćali 600 kuna.

"Sad kad imate jedno 5 do 6 bikova, samo je tu 3500, 4000 kuna. Zatim elektronsko vođenje registra životinja koje je koštalo godišnje nekih 500 kuna plus PDV tako da tu se troškovi jako brzo penju koji su nevidljivi uz stado, ali gospodarstvo snosi taj trošak", kaže Jure Murgić, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom gospodarstvu uzgajaju se goveda francuske pasmine salers u sustavu krava tele, a počeli su i s uzgojem koza. Farmu su modernizirali pa ju nadziru i od kuće jer je pokrivena video nadzorom. U svakom trenutku znaju što se događa sa životinjama.

"Sustav kojim pratimo telenje i jarenje. Dakle svi imamo aplikaciju na svojim mobitelima instaliranu s kojom u svako doba, kad dođemo kući netko od nas ja, suprug ili djeca provjere kameru. Ako je nešto novo, ako se nešto događa neobično dolazimo gore i idemo svi", ističe Gordana Murgić, vlasnica OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od poljoprivede se može živjeti"

U svoje gospodarstvo neprestano ulažu, za njih je klasična poljoprivreda davna prošlost. Razmišljaju korak unaprijed pa će im ukidanje nameta omogućiti nova ulaganja.

"Pa evo jutros sam to sve stavio malo na papir. Godišnje troškove za stado i po mojim nekim grubim izračunima to se kreće od 8 do 10 tisuća kuna za moje gospodarstvo", ističe Jure Murgić, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad će taj novac ostati u njihovom džepu. Stočari će tako uštedjeti ukupno 17 milijuna kuna godišnje, a državna blagajna neće ostati prazna jer su se postigle uštede u pripajanju agencija s Ministarstvom poljoprivrede.

"Sredstva koja će pomoći našim poljoprivrednicima da budu konkurentniji da lakše prebrode sve svoje poslovne probleme ako ih imaju. I na kraju krajeva država kad može oslobodit poljoprivrednike to treba i činit. Država će platit te markice, dijelimo ih po ključu kojinam je potreban jer sva stoka treba biti označena. Ali troškove kupovine markice će konkretno platit ministarstvo", poručuje Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murgići tako tvrde da je ovo prvi put da stočari osjete da im ministarstvo im olakšava sa smanjenjem troškova.

"Od poljoprivede se može živjet. Dakle prava riječ toga je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Ima nas pet članova i svi zajedno radimo. Nema neću ne mogu", kaže Gordana Murgić, vlasnica OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav ih je stav i doveo do poljoprivrednog uspjeha, a sada tome pripomaže i država.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike