odluke ecb-a / Dobra vijest za sve koji imaju kredite: Kamate još neće rasti, sve će ovisiti o inflaciji. Evo kakve su prognoze

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Inflatorni kriterij trenutno je naime najskliskiji teren za naš ulazak u eurozonu

4.2.2022.
9:06
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Europska središnja banka (ECB) objavila je da njene ključne kamatne stope ostaju na postojećim minimalnim razinama, unatoč rekordnoj inflaciji u eurozoni koja je u siječnju premašila 5 posto.

No, ovakva odluka ECB-a, da se dakle još ne kreće s bitnijim zatezanjem monetarne politike, bila je i očekivana, s obzirom da je predsjednica ECB-a Christine Lagarde već i prije naglašavala da s time ne treba žuriti, te da neće podizati ključne stope prije 2023., piše Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki analitičari već stavljaju pod znak pitanja procjene ECB-a jer je očito da inflacija ide brže od njihovih ranijih predviđanja, te misle da ECB podcjenjuje rizik. Jučer je naznačeno da se ključne kamatne stope ne bi trebale povećavati, (sve ipak ovisi o daljnjem kretanju inflacije), no ostavljena su naravno otvorena vrata da se to počne događati u 2023.

No, bude li na pomolu inflatorna spirala, tržišta se pribojavaju da će se teško sama od sebe zaustaviti. Iz ECB-a su ipak poručili da će, ako bude trebalo, djelovati.

Za Hrvatsku su ove odluke ECB-a važne iz dva razloga. Prvi je da kamate još očito neće početi rasti, no to bi se moglo desiti već početkom 2023., taman kad se očekuje da uđemo u eurozonu. Drugo je tretman koji je ECB zasad zauzeo prema inflaciji. Inflatorni kriterij trenutno je naime najskliskiji teren za naš ulazak u eurozonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna inflacija u Hrvatskoj negdje je na prosjeku eurozone, ali je godišnja u prosincu bila čak i nešto veća (prosjek eurozone 5 posto, a kod nas 5,5 posto), što znači da kod nas raste čak i malo brže, odnosno kvari konvergenciju prema kriteriju koji kaže da kandidat za uvođenje eura ne smije imati stopu inflacije više nego 1,5 postotna boda veću od prosjeka triju država s najnižom inflacijom. Hrvatska, kada se gleda tekuće stanje, ovaj kriterij zasad formalno ne ispunjava, ali se svi nadaju da će ECB iz računanja isključiti jednu ili možda čak dvije zemlje s najnižom inflacijom (zbog atipičnog kretanja), te nam izaći ususret. Očekuje se dakle da ćemo i tu stepenicu preskočiti te u srpnju dobiti zeleno svjetlo. Najnovija odluka ECB-a ide upravo u tom pravcu: ECB zasad tolerira vlastitu inflaciju, pa će vjerojatno i našu, no mogao bi ostati gorak okus da ćemo euro uvesti u vrijeme rasta cijena, a vjerojatno i početka rasta kamatnih stopa, piše Novi list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo