Danas će neki slaviti / Dobivat će oko 1000 kuna mjesečno za stan: Tisuće zahtjeva za subvencionirane kredite, odobrili – skoro sve!

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Objavili su i prosječnu dob tražitelja i prosječne iznose kredita i koliko se godina produženja dobiva za svako dijete i kad...

8.7.2022.
15:10
Ivo Čagalj/Pixsell
VOYO logo

Ove godine Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) primila je 5870 zahtjeva za subvencioniranim stambenim kreditima, od kojih je odobrila 5518 zahtjeva koje su potom službenici proslijedili bankama, objavili su u priopćenju danas iz agencije.

Natječaj za prijave trajao je do 22. travnja, stoji dalje, odbili su samo sedam zahtjeva, 62 podnositelja su odustala, a od 283 podnositelja iz APN-a su tražili dopunu priložene dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prilika za mlade? /

Subvencija ili čekanje? RTL Danas otkriva isplati li se prijaviti za subvencionirane kredite

Image
Prilika za mlade? /

Subvencija ili čekanje? RTL Danas otkriva isplati li se prijaviti za subvencionirane kredite

Priopćenje navodi mnoštvo brojki o tražiteljima subvencija za svoje stambene kredite. Riječ je o građankama i građanima starima u prosjeku 33 godine, prosječni iznos kredita je 78.100 eura, a efektivna kamatna stopa je 2,08 posto.

Prosječna rata stambenih kredita im je 2955 kuna mjesečno, odnosno 391 eura, a APN će im život olakšati mjesečnim nadoknađivanjem 1008 kuna, odnosno 133 eura svakog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz APN-a su imali potrebu istaknuti da je od 2017. do sada ovu mjeru kojom resorno ministarstvo i APN sudjeluju u otplati dijela stambenog kredita, iskoristilo nešto manje od 27.000 obitelji. Prijaviti su se mogli svi građani mlađi od 45 godina koji nisu vlasnici niti stana niti kuće.

Subvencioniranje se odobrava za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visina subvencije ovisi o razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi, što na kraju izlazi između 30 i 51 posto iznosa rate kredita. Za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija se produžuje za još dvije godine, odnosno za po još jednu godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za nije punoljetno.

APN je naveo i to da je 2017. odobrio 2299 od 2399 pristiglih zahtjeva, što je do ove godine postepeno naraslo na konačno odobrenih 5518 zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo