Znate li o kojem je riječ? / Dobit će do 4000 kuna božićnice: U ovom hrvatskom gradu dobro je biti umirovljenik

Image
Foto: Shutterstock

Umirovljenicima koji imaju materijalne teškoće Grad daje jednokratnu novčanu pomoć

17.12.2019.
10:24
Shutterstock
VOYO logo

Grad Umag se osim po ulaganjima i brizi za djecu i mlade, zbog čega je lani pobijedio a ove godine do samog finala branio titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje, ističe se i svojim programima i ulaganjima u brigu i skrb o svojim najstarijima. 

Usporedno sa programom ‘Umag – grad djece 2010.-2020.’ kroz kojega u djecu i obrazovanje ulažu i do 94 milijuna kuna godišnje, kao što je slučaj za 2020. godinu, provode tako i jedinstveni program „Pogodnosti i skrb za umirovljenike grada Umaga“, prenosi Gradonacelnik.hr.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim programom Grad Umag svojim umirovljenicima osigurava čitav niz usluga i pogodnosti kojima im olakšava život – od sufinanciranja smještaja u Dom za starije, besplatnog parkinga, pomoći i njege u kući, pa do čitavog niza besplatnih programa i edukacija. Vrhunac cijele priče su zasigurno i božićnice koje u Umagu iznose i do 4.000 kuna, što je apsolutno rekordni iznos u Hrvatskoj jer se božićnice umirovljenicima u 40-ak gradova, koliko ih uopće na ovaj način pomaže svojim najstarijima, kreću od 100 do 400 kuna.

Umag vodeći grad po pitanju uvjeta i skrbi za umirovljenike

„Zahvaljujući izgrađenom sustavu pogodnosti i skrbi, s ponosom možemo utvrditi kako je Umag doista grad sretnijeg i bezbrižnijeg života umirovljenika. Grad Umag razumije potrebe svojih stanovnika treće životne dobi te je stvorio paket mjera i pogodnosti kao rezultat dugogodišnjeg rada, promišljanja i socijalne osjetljivosti. Upravo je takva socijalna politika prepoznata u Republici Hrvatskoj kao primjer najbolje prakse te je Umag postao vodeći grad u državi i po pitanju uvjeta, pogodnosti i skrbi za naše umirovljenike, a na što smo iznimno ponosni“, ističe gradonačelnik Vili Bassanese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenici se mogu, dakle, potpuno besplatno parkirati u samom centru grada, u neposrednoj blizini tržnice, ribarnice, robne kuće, ljekarne i trgovine, kroz cijelu godinu. Također, besplatni parking je osiguran i ispred same zgrade Doma zdravlja, za vrijeme obavljanja liječničkih pregleda.

Oni koji imaju prebivalište na području Umaga, kojima je od strane centra za socijalnu skrb izdano rješenje o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu, sufinanciraju se troškovi stanovanja, a koji se odnose na najamninu, komunalne naknade, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju, pričuvu za održavanje zajedničkih dijelova stambenih zgrada i druge troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenici koji imaju prebivalište na području Umaga, kojima je od strane centra za socijalnu skrb izdano rješenje o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu, sufinanciraju se troškovi stanovanja, a koji se odnose na najamninu, komunalne naknade, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju, pričuvu za održavanje zajedničkih dijelova stambenih zgrada i druge troškove.

Jednokratna pomoć za one najugroženije

Oni  koji imaju materijalne teškoće Grad daje jednokratnu novčanu pomoć tako da se godišnje isplati  oko 250 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući volonterskom radu terapeutkinje Ade Aleksić, svi onkološki bolesnici u postoperativnoj fazi ostvaruju mogućnost potpuno besplatne terapije limfne drenaže kao i korisne savjete o nabavci potrebnih ortopedskih pomagala.

Slično kao i u ostatku zemlje, veliki problem  za umirovljenike je nedostatak kapaciteta i dugogodišnje liste čekanja za smještaj u domove za umirovljenike i zbog toga je Grad Umag svojim sredstvima izradio Dom za umirovljenike " Atilio Gamboc"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad organizira i razne aktivnosti u Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“ jer smatraju kako se očuvanjem mentalne i tjelesne kondicije ujedno preventivno djeluje na zdravlje i time smanjuje mogućnost  pojave demencije i Alzheimerove bolesti, piše Gradonacelnik.hr

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo