'UPOZORENJE NASTAVNICIMA I RAVNATELJIMA' / Dobiju petice u školi, a na državnoj maturi jedinicu ili dvojku: 'Ocjene u srednjoj nisu uvijek realne'

Image
Foto: RTL screenshot

Ocjene na maturi pokazale su veliku razliku u odnosu na školske ocjene

19.1.2024.
17:04
RTL screenshot
VOYO logo

Pet mjeseci ostalo je do njima najvažnijih ispita. Učenice Prve gimnazije u Zagrebu već su se počele pripremat za državnu maturu.

"Pisat ću tri obvezna predmeta i mislim da će ocjene biti dosta dobre jer imamo pripreme u školi u sklopu fakultativnih predmeta", kaže Ema Babić, učenica Prve gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se svi kolektivno najviše bojimo mature iz fizike, najnesigurniji smo, ima puno gradiva koje treba proći, nešto smo i zaboravili od prvog razreda", kaže Marta Predrijevac, učenica Prve gimnazije u Zagrebu, za RTL Danas.

Image
POSTANI STUDENT /

Počinju prijave za prvi rok državne mature: Na jednom ispitnom roku može se prijaviti najviše pet izbornih predmeta

Image
POSTANI STUDENT /

Počinju prijave za prvi rok državne mature: Na jednom ispitnom roku može se prijaviti najviše pet izbornih predmeta

Fizika je najlošije napisan ispit

Upravo je fizika najlošije napisan ispit na prošlogodišnjoj maturi. Jedinicu je dobilo 45 posto učenika, a njih isto toliko iz fizike na kraju školske godine ima zaključenu peticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlozi su opremljenost kabineta fizike, stručni kadar kojeg je u školama sve manje, loše predznanje učenika. Također, velik broj učenika fiziku prijavi eto tako da izađu pa i tu ruše taj prosjek na ispitu mature jer za upis na velik broj tehničkih fakulteta fizika nije uvjet već samo donosi dodatne bodove", objašnjava Ivana Božičković Peričić, nastavnica fizike u Prvoj gimnaziji u Zagrebu.

'Upozorenje nastavnicima i ravnateljima'

Fizika nije jedini predmet iz kojeg su ocjene na maturi lošije od onih u školskom dnevniku. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, kada je riječ o obveznim predmetima matematici, hrvatskom i engleskom jeziku na A razini 776 učenika koji imaju zaključenu peticu, iz istog predmeta na državnoj maturi dobilo je dvojku, a njih 126 jedinicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To doista je upozorenje tim nastavnicima i njihovim ravnateljima, ali i Agenciji za odgoj i obrazovanje koja bi se trebala pozabaviti ovim slučajevima. Državna matura pokazuje da ocjene u srednjoj školi nekad i nisu realan odraz učeničkih znanja i postignuća, a da državna matura daje pravu sliku", rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

'Državna matura je zahtjevnija od testa u školi'

Dodaje, u obzir treba uzeti i to da se na državnoj maturi ispituje gradivo od 4 godine. U zagrebačkoj Prvoj gimnaziji uspjehom svojih učenika su zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ocjena u nastavi nije samo čisto znanje, samo ono što se testira, ocjena u nastavi proizlazi iz cjelogodišnjeg praćenja. S druge strane državna matura je jedan test koji je puno zahtjevniji od onoga što oni pišu u školi", kaže Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu.

Ocjene na maturi mogu biti i bolje od onih u školi. Prošle godine 15 učenika kojima su nastavnici zaključili dvojke iz nekog od obveznih predmeta, na državnoj maturi dobili su petice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Porast kriminala kod djece za 38%: 'Problem je liberalni odgoj koji djeci sve dopušta'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo