Dobijanje datuma zavisi od odnosa sa Kosovom

“Srbija je učinila mnogo, i spremna je da učini još više”

18.3.2013.
14:55
VOYO logo

Dobijanje datuma zavisi od reformi i poboljšanja odnosa sa Kosovom, poručio Štefan File. Srbija ka EU učinila mnogo i učiniće još, kaže predsednik Nikolić.

Evropski komesar za proširenje Štefan File sastao se u Beogradu s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Nakon razgovora sa komesarom Fileom, predsednik Nikolić je izjavio da je Srbija na putu ka EU učinila mnogo, kao I da je spremna da učini još više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da očekuje da će komesar File dati snažnu poruku da se u narednih nekoliko sedmica, možda dve nedelje, postigne neka vrsta okvirnog sporazuma s Prištinom.

Đurić je za RTS ocenio da je neophodno da u ovom trenutku evropski zvaničnici i zvaničnici koji imaju uticaj na Prištinu prenesu snažnu poruku pritiska i neophodnosti toga da Priština bude spremnija na kompromis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Srbija je ispružila ruku, ali Srbija braneći zajednicu srpskih opština brani i pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - naglasio je Đurić.

Takođe, Đurić od posete Filea očekuje da se valorizuje i prizna napor koji je Srbija učinila prethodnih meseci i godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Očekujem sa jedne strane da se valorizuje i prizna napor koji je Srbija učinila prethodnih meseci i godina, a sa druge strane - kada je reč o dijalogu - za očekivati je da će File dati snažnu poruku da se u narednih nekoliko nedelja, možda dve nedelje postigne neka vrsta okvirnog sporazuma - precizirao je Đurić.

Kako je najavljeno iz Brisela, File će u Beogradu, tokom jednodnevne posete, imati redovne konsultacije uoči podnošenja aprilskog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Reč je o redovnim konsultacijama uoči predstojećih važnih odluka vezanih za Srbiju - rekao je Tanjugu Fileov portparol Peter Stano.

Posle razgovora Filea i Dačića, sastaće se i delegacije Srbije i EU. U delegaciji Srbije, pored premijera, su potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, a u delegaciji EU su, osim Filea, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i šef Političkog odeljenja Luka Bjankoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stano je podsetio da će Evropska komisija u aprilu podneti izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine, nekon čega će Savet odlučiti o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju. Posle Beograda, File će posetiti Prištinu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo