Riskiraju živote / Granica Hrvatske i BiH: Do Europe i preko minskih polja! Nekoliko ih već poginulo

Image
Foto: shutterstock

Radi se o terenu koji je u proteklom ratu bio linija razgraničenja, zbog čega se na tom području i danas naleze mine

17.6.2019.
15:01
shutterstock
VOYO logo

Visoke temperature posljednjih dana uzimaju danak i u migrantskim centrima na sjeverozapadu zemlje. Higijena je na najnižoj razini, smrad koji se širi iz kruga centra "Bira" je nesnosan. Tamo je grupa mladića iz Pakistana koji su se odlučili da što prije krenu preko Plješevice prema Hrvatskoj pa dalje preko Slovenije u Italiju.

"Na putu smo već godinu i pol. Pakistan, Iran, Turska, Grčka, Makedonija, Srbija i sada BiH. Svugdje smo imali dobre uvjete. Imali smo vodu, hranu i kakav- takav smještaj. Ovo je katastrofa. Ležimo ovdje na otvorenom, vodu dovoze u cisternama i napajaju nas kao stoku. Nekoliko puta smo pokušali prijeći granicu i hrvatska policija nas je vratila. Uzmu nam telefone, pregledaju, neke vrate - neke ne. Idemo opet. Nećemo  odustati”, pričaju u glas tri Pakistanca za DW i pakiraju stvari ispred prihvatnog centra "Bira” u Bihaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mine i vodiči

Na tom putu ne čeka ih ništa dobro, jer put preko Plješevice sve je samo ne pristupačan i siguran. Radi se o terenu koji je u proteklom ratu bio linija razgraničenja, zbog čega se na tom području i danas naleze mine koje postaju velika opasnost za migrante koji tuda prolaze.

Prema riječima pojedinih mještna Bihaća, na tom nepristupačnom terenu ima i tijela migranata koji su nastradali upravo od mina, na putu prema Hrvatskoj, još tijekom zime. U policiji nisu mogli potvrditi ovu informaciju ali su rekli da je to nadležnost Granične policije a "ukoliko nešto tako zaisat i postoji da bi to netko do sada i prijavio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi izbjegli moguća minska polja preko Plješevice, migranti se sve više odlučuju za plaćanje vodića koji bi ih proveli kroz određene dionice puta i osjetljive lokacije. Ti vodiči su najčešće i sami migranti, koji su ranije prešli i ustvrdili rutu pa se vratili kako bi vodili grupe za novac ili im samo prodaju mape s ucrtanom rutom za siguran prelazak.

"Da, znamo za to. Postoje osobe koje prodaju te lokacije s mapama ili su vodiči. Cijena varira, od 100 do 400 eura u ovisnosti od veličine grupe kojoj se daje takva ponuda”, priča jedan iz grupe migranata u gradskom parku, dok mu ostali nešto govore povišenim tonom, nakon čega kreću dalje put granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučjak-neprikladna lokacija?

Uskoro će svi otići iz grada, odnosno okoline prihvatnih centara. Crveni križ Bihaća počinje s postavljanjem šatora na lokaciji Vučjak, koja se nalazi nedaleko od granice s Hrvatskom.

"Danas krećemo s postavljanjem privremenog kampa na lokaciji Vučjak. Mi ćemo nakon završetka ove faze izgradnje uključiti i prehranu i podjelu odjeće i higijenskih artikala. Za sada je smještajni kapacitet 400 osoba ali 
vršit će se dalje širenje te lokacije”, kaže Selam Midžić, tajnik Crvenog križa Bihaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o lokaciji koja je udaljena od Bihaća desetak kilometara, odmah ispod Plješevice. To je i bivše odlagalište otpada koje je sada sanirano teškom mehanizacijom, na koju su kamioni počeli dovoziti kamen. Na toj lokaciji nema vode, struje, postoji svega nekoliko vikendica u blizini.


Za migrante jedina "dobra” stvar u svemu tome je što je kamp na ruti kojom migranti idu prema granici, odnosno u blizini graničnog pojasa. S tim se međutim ne slažu predstavnici Delegacije EU-a u BiH, iz koje su ranije priopćili da je lokacija neprikladna, posebno zato što je nadomak Hrvatske, odnosno EU-a, piše DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo