'DNEVNIK ANNE FRANK' POTIHO IZBAČEN IZ LEKTIRE: / Hrvati u nevjerici; pokrenuta peticija kojom se traži njegovo vraćanje

Image
Foto: Laurène Becquart / AFP

'Dnevnik Anne Frank' izbačen je s popisa predloženih djela za osmi razred

13.2.2019.
10:58
Laurène Becquart / AFP
VOYO logo

S popisa predloženih djela za osmi razred izbačen je "Dnevnik Anne Frank", ispovijest jedne inteligentne židovske tinejdžerice u Nizozemskoj koja promatra bezumlje Drugog svjetskog rata iz svoje perspektive, piše Srednja. Riječ je o lektiri koja bila na popisu od 1950-ih godina, značajnom djelu koje je prevedeno na više od 60 svjetskih jezika.

S obzirom da "Dnevnik Anne Frank" je bio na popisu 33 djela od kojih su nastavnici mogli izabrati 9 za cjelovito čitanje, moguće je da ga nisu svi čitali, no riječ je o djelu koje posjeduje potencijal za stvaranje "odbojnosti prema fašizmu" kod učenika, piše Srednja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesantno je da nestanak "Dnevnika Anne Frank" s popisa obveznih djela za čitanje, kao i s popisa za čitanje ulomaka, prošao u tišini, nitko nije javno komentirao ili objasnio.

Pokrenuta peticija

U međuvremenu, na internetu je pokrenuta je peticija za vraćanje ovog djela na popis literature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"'Dnevnik Anne Frank' je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo djelo izuzetno važno za razumijevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se smije preskočiti u nastavi hrvatskog jezika.

Tražimo da se ova knjiga vrati na popis školske lektire!", piše u peticiji koju možete potpisati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo