Đino Šverko za RTL Direkt / 'Nadali smo se da će Plenković imati ekskluzivu pa reći da će biti isplaćene plaće'

S ministrom Horvatom ali i premijerom Plenkovićem danas je u Vladi pregovoralao nekoliko sindikalnih čelnika među njima i gospodin Đino Šverko

27.8.2018.
22:30
VOYO logo

S ministrom Horvatom ali i premijerom Plenkovićem danas je u Vladi pregovoralao nekoliko sindikalnih čelnika među njima i gospodin Đino Šverko, predsjednik Sindikata metalaca i potpredsjednik Nadzornog odbora Uljanika.

Gospodine Šverko, koliko je na tom sastanku bilo uvjerljivo ovo obećanje o isplati plaća, je li vama na tom sastanku u Vladi rečeno  zašto bi komercijalne banke dale kredit Uljaniku za plaće , ima li  Uljanik više ikakve imovine koja nije opterećena dugovima i jamstvima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno je puno te imovine opterećeno jamstvima. Mi smo očekivali puno optimističniju vijest, u smislu da će premijer Plenković za sebe ostaviti neku ekskluzivu pa za sutra reći da će biti isplaćene plaće. Međutim, rečeno nam je da će to biti do kraja tjedna i da će biti osigurane dvije takve plaće. Neće isplatiti obje do kraja tjedna, jer ne daj bože, to bi bilo previše, nego će sljedeću isplatiti 13. 9.

Najavili ste kako ćete štrajkati dok ne bude plaće ali hoće li Štrajkaški odbor makar dozvoliti da se dovrši ova jedna novogradnja za koju je njezin vlasnik rekao da će dovesti svoje radnike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije trebamo demistificirati te radnike. Ti radnici su inače u Uljaniku. To ne bi bili neki 'štrajkolomci' ili zamjenski radnici. Oni su radili na poslovima koje mi ne radimo, odnosno na interijerima, na poslovima na kojima radnici Uljanika nisu radili niti do sada. Brod je u vlasništvu brodovlasnika i to bi radili Finci, Englezi, Talijani…

Da, ali hoće li Odbor njima dopustiti da rade s obzirom na to da su neki vaši kolege rekli da im neće dati da rade?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoro smo se složili na štrajkaškom Odboru, no onda je preko društvenih mreža počela hajka na nas, da kako to možemo, od strane onih koji nisu upućeni u priču – ne bi pustili da rade, a sutra će plakati ako odemo u stečaj.

Ako i bude sad plaća svi strahuju da će se za dva mjeseca ponoviti isti scenarij i da je Uljanik zreo za stečaj, jesu li radnici spremni za scenarij stečaja s blagim preustrojem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je neka blaža varijanta, a mi želimo da se nastavi s restrukturiranjem. Već smo dobili nekih 96 milijuna eura za restrukturiranje brodogradnje. Kako nismo od Bruxellesa dobili zeleno svjetlo, nadamo se da će oni to ubrzati. Možda bi Vlada, kao budući partner, mogla ranije krenuti u tu priču, u restrukturiranje, da se malo više uključi strateški partner, mada on, cijenimo to što je već uložio, a nije vlasnik, već je nominiran kao budući strateški partner, pričamo o Kermas Energiji. Dali su nam 12,5 milijuna zbog čega nam jedan brodovlasnik nije iskočio iz Ugovora, ali svakako bi bilo lijepo da nam pomogne i strateški partner, kao i država i da se izvučemo iz krize i bez stečaja.

Ali gospodin Končar je rekao da on neće dati ni kune dok se to sve skupa ne raščisti. Zašto ste usvojili ponudu Danka Končara, a ne, navodno bolju, Tomislava Debeljaka, koji se pokazao uspješnim sa splitskim brodogradilištem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi govorio o uspješnosti tog brodogradilišta, nama se već u Sindikatu nije sviđalo to što je tamo formirano 55 društava, od jednog. Bili smo skeptični prema toj ponudi. Sljedeća je bila iz Hong Konga za koju smo znali da četiri mjesec na bi htjeli ništa uložiti i nisu htjeli da država bude ni blizu, a to nismo nikako željeli. Mislili smo da je to neki špekulativni kapital i slično. Ostala nam je ta od Kermas Energije za koju smo se odlučili zbog sindikalnih stavova. Kasnila je plaća tada i tako neko pravo sindikalno je bilo ograničeno, a znao sam i da će ostala tri člana Nadzornog odbora glasati za Kermas Energiju jer glasao bi i za crnog vraga samo da ne idemo u stečaj.

Crni vrag sada je postala i lokalna uprava. Danas se prosvjeduje ispred Gradskog poglavarstva u Istri, kakva je sprega te lokalne samouprave i brodogradilišta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni vragovi su svi koji radnicima nisu dali plaću. To su naši neprijatelji, čak smo i radnicima mi iz sindikata, koji ih predstavljamo, neprijatelji. Nas Uprava uvjerava da nisu učlanjeni, da nisu članovi IDS-a i tako dalje. Ali kako smo mi najveća firma u Istri i kako puno od nas ovisi BDP, onda se to povezuje s lokalnom samoupravom. Isto tako, buduće planove, gupove, može promijeniti lokalna vlast, odnosno Gradsko vijeće, tako da se i u tom kontekstu spominje da je to neka sprega. Ja to ne bi tako nazvao. Nažalost mnogi žele na nesreći radnika graditi političke poene, to smo danas svjedočili i na Markovom trgu, a čak i po putu.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo