Đilas novi predsednik DS

Dosadašnji predsednik Tadić pozvao na reformu stranke

26.11.2012.
20:27
VOYO logo

Dragan Đilas izabran je danas za predsednika Demokratske stranke većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke. Za Đilasa je glasalo 2386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata, javlja Tanjug.

Demokrate su se u Centru "Sava" sastale šest meseci nakon poraza na predsedničkim izborima, kasnijeg neuspeha u formiranju vlade i potom previranja između Tadića i Đilasa koja su pretila raspadom stranke. Raspad je praktično sprečen dogovorom Tadića i Đilasa i odustajanjem Tadića da se povuče iz trke, čime su kandidati za novog predsednika ostali Đilas i funkcioner DS i predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izveštava Beta, uoči glasanja za novo rukovodstvo, delegati izborne skupštine usvojili su i verifikovali izmene Statuta stranke, kojima se obezbeđuje unutrašnja reorganizacija, kao i programsku deklaraciju "Za aktivnu socijaldemokratiju i socijalnu pravdu".

Jedna od najznačajnijih izmena Statuta je uvođenje obaveznih izbora u stranci u roku od 180 dana nakon održavanja predsedničkih, parlamentarnih ili lokalnih izbora, a njima je ustanovljena i nova funkcija počasnog predsednika stranke, na koju će pobednik izbora za novog lidera DS, kako se očekuje, predložiti Borisa Tadića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić je, obraćajući se delegatima, poručio da samo reforme vode DS ka pobedi na izborima i dodao da će DS, ukoliko razvije unutrašnji dijalog i protok kvalitetnih ideja i ljudi, veoma brzo, već na sledećim izborima, ponovo preuzeti odgovornost za vođenje države. On je istakao da je DS i dalje jedini politički činilac u Srbiji koji je u stanju da transformiše društvo, ali da pre toga i sama mora da se reformiše. On je zahvalio svima koji su mu pružali podršku u dobrim stvarima koje je činio za državu, a Đilasu i Kuzmanoviću na dobrim idejama za unutrašnje reforme u DS.

Ulazak Tadića u salu centra Sava propraćen je burnim aplauzom, skandiranjem "Borise, Borise", a veliki broj delegata pozdravio je dosadašnjeg predsednika DS na nogama. Izbornoj skupštini su se obratili i kandidati za potpredsednika stranke, među njima i Bojan Pajtić koji je poručio da DS mora da povrati uticaj i da ne sme da ponovi greške iz prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ukoliko Srbija želi da bude istinski moderna zajednica, a verujem da hoće, onda će prihvatiti nov dogovor, a mi moramo da povratimo uticaj. Srbijom se ne vlada, Srbiji se služi - poručio je Pajtić ističući da članovi DS nikada neće menjati obraz za džep.

Delegati su danas različito ocenili kompromis koji su postigli Đilas i Tadić, jedni kritikujući ga, drugi hvaleći. Dok za Dragoljuba Mićunovića kompromis predstavlja snagu Demokratske stranke, nakon kojeg će ona izaći složnija i jača, te da se uprkos "zluradim očekivanjima" neće rasprasti, za član GO Gojka Tešića reč je o "trulom kompromisu" čije će se ružne strane tek videti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delegati, njih 3.200, tajnim glasanjem izjasniće se i o sedam potpredsednika stranke za koje su se kandidovali - Nataša Vučković, Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić, Bojan Pajtić, Miodrag Rakić i Goran Ćirić, kao i o predsedniku Političkog saveta gde je jedini kandidat dosadašnji predsednik Dragoljub Mićinović.

Za članove Predsedništva DS kandidati po regionima su Milica Delević, Ana Tomanova Makanova, Tamaš Tot, Milovan Mićović, Ivan Jovanović, Slobodan Kocić, Miloš Simonović i Goran Bogdanović. Jedino su za region Smedereva istaknute dve kandidature za Predsedništvo DS: Ljubiše Stokića i Bratislava Trifunovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izbornoj skupštini bira se i 67 članova Glavnog odbora stranke, kao i članovi Statutarne komisije i Nadzornog odbora stranke. Osim personalnih novina u vrhu stranke, izborna skupština demokrata je usvajanjem statutarnih izmena koje je predložio GO, utvrdila i značajne organizacione promene kao i ideološki povratak socijaldemokratskim korenima stranke.

Kandidat za predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da ta stranka mora da se izvini građanima koji su je podržavali, ako želi da vodi Srbiju, i dodao da je neophodno da se pod hitno napravi jasan plan za izlazak iz krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Da se izvinimo ne zato što nismo ispunili obećanja, nego što nismo uradili sve što smo mogli i što je mnogima od nas kriza bila izgovor za sve - rekao je Đilas predstavljajući se delegatima XV vanredne izborne skupštine Demokratske stranke.

Đilas je ocenio da je potrebno da se svi u stranci odrede prema svojim greškama jer "nisu svi isto radili i grešili pa nisu svi isto ni odgovorni" i pohvalio postupak predsednika DS-a Borisa Tadića koji je preuzeo odgovornost za izborne rezultate i povukao se iz izborne trke u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidat za predsednika Demokratske stranke Branimir Kuzmanović rekao je da se kandidovao za tu funkciju jer je delio zabrinutost za budućnost DS i Srbije i da nije mogao da ćuti u trenutku kada je moglo da se desi da DS oslabi, već je ponudio dogovor za bolju stranku.

Kuzmanović je na vanrednoj izbornoj skupštini DS kazao da samo u DS mogu da se čuju različita mišljenja i pozvao građane da se učlane u tu stranku jer samo u DS mogu slobodno da govore. On je istakao da se kandidovao jer je želeo da govori o dogovorima a ne o sukobima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o svom protivkandidatu Draganu Đilasu, Kuzmanović je kazao da sa njim godima sarađuje, da su godinama živeli u istoj zgradi, išli u istu školu i da obojica imaju zajedničko to što izluđuju svoje saradnike prevelikim zahtevima.

Mićunović: Izgubili smo kontakt sa stanovništvom

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović ocenio je da je ta partija u prethodnom periodu izgubila kontakt sa bitnim i vitalnim delovima stanovništva ali da nije dovoljno radila ni na vaspitavanju samih članova stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Treba živeti za politiku, a ne od politike. Dokle god neki misle da je politika lukrativna delatnost a ne posao od šireg društvenog značaja da se unapredi opšte dobro, ne možemo računati na velike uspehe - rekao je Mićunović na izbornoj skupštini DS-a.

Mićunović, koji je ponovo jedini kandidat za predsednika Političkog saveta, rekao je da je DS u prethodnom periodu zapostavila kontakt sa sindikatima i nezaposlenima ali i sa inteligencijom, koja je "baza srednje klase i bez koje ne može biti demokratije i slobode". On je dodao da je DS-u okrenuo leđa i jedan deo inteligencije koji stvara javno mnjenje, iako se to desilo "zbog nekih nesporazuma", zbog čega su i oni uvideli da ne postoji alternativa DS-u u procesu reformi države i društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nismo dovoljni radili ni na vaspitavanju samog DS-a. Imamo krizu znanja i u stranci i u društvu a znanje je jedino na čemu možemo da gradimo budućnost zemlje - rekao je on.

Mićunović je ocenio da je potrebno da DS bude jak i složan jer se ta stranka nikada neće nalaziti pred većim izazovima nego što je to sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo