DJEVOJKE POBIJEDILE HDZ: / Nezavisna lista pet prijateljica na Silbi uvjerljivo potukla najveću hrvatsku stranku

Image
Foto: izvor: Facebook

Prošlonedjeljni izvanredni izbori na otočiću Silbi u zadarskom akvatoriju ne bi privukli pažnju izvan lokalnih okvira da ih nije obilježio jedan kuriozitet.

26.7.2016.
17:14
izvor: Facebook
VOYO logo

Kako piše Jutarnji list, pet pet prijateljica, koje godinama ljetuju na Silbi, sastavile su Nezavisnu listu i sa 133 osvojena glasa premoćno pobijedile na izborima za Mjesni odbor. Nasuprot njihove, lista HDZ-a dobila je samo 53 glasa i tek jedno mjesto u peteročlanom Vijeću Mjesnog odbora.

"Nitko ovdje ne gleda tko je čiji"

Nova predsjednica Mjesnog odbora postala je 34-godišnja Zagrepčanka Sara Lovrović, koja se ove godine preselila u Zadar, a na Silbi radi kao šefica kuhinje u jednoj konobi. Uz nju su u Vijeće Mjesnog odbora ušle 28-godišnja studentica dizajna Alma Kruško, 22-godišnja djelatnica u Turističkoj zajednici Silbe Paula Bolfan te 33-godišnja nutricionistica Matilda Sindičić, a jedino sezonska konobarica 29-godišnja Iva Matulina nije 'prošla'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Saša Predovan, šef tamošnje Turističke zajednice (gdje radi izabrana vijećnica Paula Bolfan) i vlasnik konobe u kojoj radi nositeljica pobjedničke liste bio na listi HDZ-a, ali nije uspio ući u Vijeće. Sara Lovrović, kaže da joj je Predovan među prvima čestitao.

"On mi je među prvima prišao, izgrlio me i čestitao, jer u trenutku objave rezultata ja sam bila na poslu u njegovoj kuhinji. Silba je maleni otok, sa 391 prijavljenim glasačem i svi se ovdje dobro poznajemo. Nitko ne gleda tko je čiji, svi zajedno pokušavamo učiniti najbolje za Silbu", kaže ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranski otok koji je poseban po mnogo čemu, no ovaj detalj malo tko zna!

Image

Jadranski otok koji je poseban po mnogo čemu, no ovaj detalj malo tko zna!

Image

Jadranski otok koji je poseban po mnogo čemu, no ovaj detalj malo tko zna!

Otok bez političara

Silba je otočić na kojem je zabranjen promet automobilima i motorima, a u sezoni čak i biciklima. Nemaju ni svoj proračun i zapravo su dislocirana gradska četvrt Zadra. Početkom srpnja, prvi puta raspisani izvanredni izbori nisu mogli biti održani jer se nitko nije želio kandidirati, a Silba je bila proglašena 'otokom bez političara'. A tek zadnjeg dana za predaju lista za ponovni pokušaj održavanja izbora prijavljene su dvije spomenute liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Misli globalno, djeluj lokalno - Silba u srcu, to je bio naš slogan. Nismo htjele politiku u kampanji, nismo radile buku i povlačile ljude za rukav. Organizirali smo akcije čišćenja plaža i slušale stanovnike Silbe da doznamo što ih muči. Tako da smo kampanju zapravo vodile potiho, a podržalo nas je puno mladih ljudi", kazala je nositeljica liste Sara Lovrović za Jutarnji list.

Image
NA UDARU OTOCI: /

Krenu li milijuni iz Turske, eto ih uskoro u Dalmaciji

Niz problema koje treba riješiti

Silba, na kojoj se tijekom sezone skupi i do šest tisuća turista, ima niz problema koje valja riješiti: tek dvije brodske linije dnevno (trajekt do Zadra vozi čak četiri sata!); zatim mnogo zapuštenih i propalih nekretnina na otoku, neriješen odvoz smeća i vodoopskrbe, promet biciklima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo što nas čeka je da detaljno proučimo zakone i saznamo gdje je prošlo Vijeće stalo s radom. Nakon toga krećemo u bitku s divom, Gradom Zadrom. A svaku važniju odluku mislimo komunicirati sa što više stanovnika Silbe, sazivat ćemo mjesne sastanke i dogovarati se oko svega", kaže Sara Lovrović, buduća predsjednica Vijeća Mjesnog odbora.

Tri od pet djevojka s liste živjele su u Zagrebu, a dvije u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskusile smo gradsku vrevu, ovdje se živi drugačije, bolje, i to nas je privuklo. Funkcija predsjednice je volonterska, a honoriraju se samo sjednice Mjesnog odbora. Sve moramo raditi druge poslove da bismo imale od čega živjeti", kazala je na kraju Lovrović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike