(NE)SIGURNA POMOĆ / Djelatnik hitne otkrio u čemu spašavaju ljude: 'To su vozila za odvesti krumpir na zelenu tržnicu'

Image
Foto: Informativni centar Virovitica

Djelatnik bjelovarske hitne pomoći tvrdi da su vozila saniteta uglavnom prerađeni dostavni kombiji

4.8.2021.
10:51
Informativni centar Virovitica
VOYO logo

Stravična prometna nesreća u kojoj su u ponedjeljak poginule pacijentica i medicinska sestra pokrenula je mnogobrojna pitanja o sigurnosti vozila hitne pomoći i sanitetskog prijevoza. Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić za RTL je ustvrdio da su prometne nesreće svakodnevni rizik te da "moramo znati da u trenutku pružanja pomoći, dok hitna juri, da su oni unutra kao u jednoj kutiji, jednom kavezu i u ovakvoj situaciji, kad se dogodi prometna nezgoda, možete misliti kako to sve izgleda iznutra, gdje svaki aparat postaje ubojito sredstvo."

Reagirao je i Tomislav Petrušić, zaposlenik Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije. On često u svojim istupima na društvenim mrežama otkriva mane zdravstvenog sustava, a sada se u intervjuu za MojPortal, osvrnuo na (ne)sigurnost u vozilima hitne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeftino prerađena vozila

"Unazad dvije godine na našim prostorima dogodile su se dvije teške prometne nesreće u kojima su sudjelovala vozila saniteta, a riječ je o dva frontalna sudara. Događa se da ginu osobe koje se voze otraga. Zašto? Zato jer su naši saniteti, bez obzira pod čijom su nadležnošću, doslovno dostavna vozila koja se prerađuju za obavljanje posla hitnih službi i to bez standarda. Razlog je, naravno, cijena. Takav sanitet u kojem mi radimo košta oko 600.000 kuna, a onaj sa svim potrebnim standardima oko milijun i pol kuna. Za sve prerade običnog vozila u sanitetsko trebalo bi imati ili crash test ili elaborat djelovanja sila pri sudaru napravljen od strane certificiranog laboratorija. Naša vozila to nemaju. Oprema za rad gotovo da više košta nego sam sanitet, što je apsurd", upozorio je Petrušić i dodao:

Image
TRAGEDIJA U HITNOJ /

Medicinska sestra poginula spašavajući život pacijentici: 'To je rizik. Oni su unutra kao u kavezu...'

Image
TRAGEDIJA U HITNOJ /

Medicinska sestra poginula spašavajući život pacijentici: 'To je rizik. Oni su unutra kao u kavezu...'

"Dokaz da je ovo što govorim istina jest i nesreća koja se dogodila prijašnjih godina u Garešnici. U stražnjem dijelu su se vozila dva pacijenta i dvije njihove pratnje, članovi obitelji. Jedan je pacijent ležao, a tri su osobe sjedile na stolicama koje su bile pričvršćene za pod s četiri vijka koji kod takvih udaraca pucaju i osobe nekontrolirano lete zajedno sa stolicama po stražnjem prostoru. Sve četiri osobe nađene su na jednoj hrpi, njih su te stolice doslovno ubile", rekao je Petrušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odštete ima, ali za vozila ne...

Istaknuo je da se neke županije ipak pridržavaju standarda, no u ostalima se ista vozila koriste za hitnu pomoć i sanitetski prijevoz. Razlika je jedino u opremi.

"Budući da je riječ o improvizaciji, u prometnim nesrećama sve leti po zraku. Jako je čudno da je prednji dio vozila razbijen, a otraga ljudi stradavaju. Tamo nema zračnih jastuka ili nekakve druge dodatne sigurnosne opreme. To su vozila namijenjena za odvesti krumpir na Zelenu tržnicu, a riječ je o francuskom modelu, odnosno o mekanim Citroën markama vozila", kazao je Petrušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno ga muči što nakon nesreća sa smrtnim ishodima, zdravstvene ustanove pronalaze novac za odštete obiteljima žrtava. "Kada treba uložiti u kvalitetnija vozila u startu, špara se, a kada moraju isplatiti masne odštete koje često koštaju više nego opremljeno vozilo po svim standardima, ne bune se i pronalaze novac jer moraju", objasnio je.

'Prijateljski' savjeti

Vjerojatno će zbog ovog intervjua imati i problema s nadređenima, kao što ih je u sličnim situacijama imao i ranije. "Nakon što sam javno ukazivao na određene nepravilnosti u sustavu, iz Zavoda mi je usmeno, onako 'prijateljski' rečeno da sam preglasan i da se utišam jer bih u protivnom mogao imati problema. Od toga trenutka sam zatražio pomoć odvjetnika", otkrio je Petrušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je negodovanje njegovih kolega urodilo novim pritiscima. Istaknuo je kako u borbi za primjerenije uvjete za rad, s kojima se ne bi nalazili u pogibeljnim situacijama, nije sam te da iza njega stoje kolege iz cijele Hrvatske, ali i građani koji čitaju njegove objave na društvenim mrežama. Naglasio je da su odlučili da neće biti više nimalo tihi i da neće šutjeti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo