Djeci zbog krize ukinuta poduka plivanja

Sabor je djeci drugog i trećeg razreda osnovne škole ukinuo plivanje. Člankom koji je ukinut bilo je definirano da je škola dužna omogućiti svim učenicima poduku plivanja.

23.7.2010.
10:35
VOYO logo

Nakon prošlogodišnjeg ukidanja besplatnih udžbenika, prijevoza i domova, na red je došlo i plivanje.

Hrvatski sabor ovo ljeto izbrisao je izmjenama i dopunama Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava obrazovanja članak broj 40.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim člankom bilo je definirano da je škola u vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja dužna omogućiti svim učenicima poduku plivanja.

Program poduke propisivalo je ministarstvo, a obuka plivanja provodila se tijekom drugog ili trećeg razreda osnovne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je trajao minimalno 20 sati, a izvodio se u skupinama s najviše 12 učenika. Učitelji plivanja su bili treneri na bazenima, a sve je organizirala škola. Uz to, u najnovijem brisanju programa ukinuta je i poduka vožnje biciklom, pišu 24sata.

Predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević kaže da je ukidanje obuke plivanja apsurdna odluka koja nikako nije dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naučiti plivati je djeci u toj dobi jednako važna potreba kao i naučiti pisati. Ta obuka plivanja je barem u Zagrebu jako dobro funkcionirala. Za djecu kojoj nisu odgovarali termini, organizirali smo posebne termine tako da baš svi nauče plivati", kaže Mihaljević i dodaje da se prilikom izmjena i dopuna predškolskog standarda nikoga od ravnatelja ili udruge nije pitalo za mišljenje.

Ministarstvo obrazovanja piše da je takva odluka donesena kako bi se u vrijeme teške financijske situacije lokalne vlasti rasteretile od troškova koje im je nametnuo zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201005050934006 arti-201002090658006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo