Dječak zbog igrice ne jede i prijeti samoubojstvom!

Ne jede, bježi iz škole, ima negativne ocjene. Prikovan je za ekran do deset sati na dan, vikendom i više.

7.5.2011.
20:05
VOYO logo

Ne znajući kako izaći na kraj sa sinomkoji svaki trenutak slobodnog vremena provodi igrajući igrice na računalu, očajna ga je majka lani u lipnju odvela k psihijatru u Osijeku. Dijagnosticiran mu je poremećaj ponašanja.

Sve je počelo u sedmom razredu. Bio je sportaš, dobar učenik, svirao je gitaru. A onda se počeo udaljavati od obitelji i vrijeme provoditi 'on line'. Petnaestogodišnji Osječanin čak danas tvrdi da su mu virtualni roditelji bolji od pravih. Ne sjeća se obiteljskih događaja u posljednje tri godine. Depresivan je i agresivan. Uvjeren je kako je pomoć potrebna njegovim roditeljima, a ne njemu. U svoju obranu navodi to što ne pije, ne puši, ne kocka se i ne troši novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

K liječniku je prestao odlaziti već dva mjeseca nakon prvog pregleda, a psihijatru u osječku bolnicu i dalje dolazi samo njegova majka.

''Problem s internetskim videoigrama je taj što im nikada nema kraja, stalno se uvode nove strategije, vežu vas da ih igrate'', ističe dr. Vlatka Kovač, specijalizantica psihijatrije u Kliničkome bolničkom centru u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni je slučaj najdrastičniji primjer internetske ovisnosti s kojim su se u posljednje vrijeme susreli liječnici na Klinici za psihijatriju osječkoga Kliničkog bolničkog centra. Zbog sličnih tegoba na njihova vrata pokuca u prosjeku deset osoba u šest mjeseci. No, s prekomjernim korištenjem interneta, kao pratećom pojavom nekom drugom poremećaju, suočavaju se gotovo svakodnevno. Brojke će, prognoziraju stručnjaci, biti sve veće.

''Ovisnost o internetu još ne postoji kao poseban poremećaj, no trebala bi biti tako kvalificirana 2013. Još nisu utvrđeni jednoznačni kriteriji prema kojima se može reći da kod nekoga postoji ovisnost'', objašnjava dr. Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisnost o internetu je, smatraju stručnjaci, pokušaj vraćanja emocionalne ravnoteže, ublažavanje stresa, rješavanje tjeskobe, depresije, usamljenosti. No, posljedice mogu biti strašne – od konflikta s okolinom, zanemarivanja obveza i osnovnih potreba, do glavobolja i, u najtežem slučaju, pojave epilepsije.

''U svijetu su čak u 20-godišnjaka zabilježeni smrtni slučajevi jer dođe do metaboličkog disbalansa'', upozorava dr. Vlatka Kovač. Liječenje, pak, otežava činjenica da je nemoguće uspostaviti potpunu apstinenciju od interneta jer bi to značilo i izolaciju od svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201009130566006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo