'Zbog propusta mi je sin (11) završio na psihijatriji'

Majka autističnog dječaka nakon dugotrajne borbe s birokracijom moli za pomoć kako bi se pomoglo njenom sinu.

24.7.2012.
14:41
VOYO logo

Samohrana majka s jednog dalmatinskog otoka, koja se danas nalazi u http://danas.net.hr/specijal/zagreb, nakon duže borbe s birokracijom odlučila je u javnost iznijeti svoju tužnu priču opisujući kako je njen 11-godišnji sin s dijagnozom atipičnog autizma završio u Psihijatrijskoj je bolnici za djecu. Ondje su ga zimus smjestili liječnici nakon napada agresije.

Neobično talentiran - pjeva operne arije i voli Beethovena

Prije smještanja u bolnicu pohađao je osnovnu školu za djecu s intelektualnim teškoćama iako se stručnjaci, koji su ga naknadno pregledali, slažu da nema dijagnozu mentalne retardacije. Štoviše, ima i neobičan talent - iznimno voli glazbu i može pjevati operne arije, Beethoven i Strauss najdraži su mu kompozitori. Posebice voli valcere. Njegova majka kaže kako je oduvijek bio drukčiji, da se povlačio u svoj svijet. Prisjeća se njegovog boravka u školi za djecu s intelektualnim teškoćama nakon prve dijagnoze povišenog autizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šok za šokom proživljavao je u školi među svom onom djecom koje se bojao. Nije to loša škola, ali nije za mog sina, kome su, kao što je to i inače slučaj s autistima, rutina i mir izuzetno bitni. Stanje mu se pogoršavalo. Nije bilo cjelovitog pristupa. Najteže je bilo lutanje po institucijama. Često nisu znali kamo da me upute. U međuvremenu, on se pogubio. Vidio je strašne situacije, bolesnu djecu i to ga je uznemirilo", ispričala je majka. Kaže da mu se stanje pogoršalo te da hospitaliziran.

Stravična vika s psihijatrijskog odjela

"U njegovim najgorim ispadima agresije vezivali su ga remenjem jer je bio opasan. Od toga je bio pun modrica. Što je terapija lijekovima bila agresivnija, bilo mu je gore. Njegova se vika mogla čuti i stotinjak metara dalje niz ulicu. Jednom je intervenirala i policija. Tek nakon što sam reagirala i sastala se sa šefom odjela, uspio se uz manje lijekova smiriti. Ali ne razvija se adekvatno dobi, trebao bi u školu. Svaki ga dan posjećujem u bolnici, no, hitno treba stručnjake, ne želim dijete biljku", priča očajna majka dodajući kako živi u nadi da će njen sin pronaći svoje mjesto pod suncem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječaka bi trebalo smjestiti u Centar za autizam, ali iz Centra kažu da, unatoč odluci o upisu u školsku godinu 2012./13., nemaju minimalne uvjete za njegov prijam. Odande ističu kako je dječaku potreban smještaj te stručnjaci koje treba zaposliti, ali i zaposlenici za rad noću i vikendom.

Pravobraniteljica: Vlada ne odgovara, Ministarstvo: Radimo na pomoći dječaku

Da je Centar ustrojen na neodgovarajući način, misle i u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još u siječnju 2010. ovaj je ured uputio preporuku Vladi RH da se uspostavi sustav skrbi za djecu i osobe s autizmom. Nakon dvije godine ovaj slučaj potvrđuje da nema pomaka, a ovo nije jedini slučaj", kazala je za Večernji listAnka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Iz Ministarstva znanosti, u čijoj je nadležnosti Centar za autizam i koje bi trebalo osigurati potreban novac, pak, istovremeno tvrde kako poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi dijete bilo uključeno u sustav odgoja i obrazovanja sukladno propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholog: Propusta je bilo, a dječak bi mogao biti samostalan i naučiti ugađati klavire

Psiholog Goran Džinglašević, koji se školovao kod najvećih stručnjaka za autizam u SAD-u te s autističnim osobama radi već 20 godina kaže da je to što se događa s dječakom – nepojmljivo.

"Od rođenja je imao loša iskustva, pogrešnu i kasnu dijagnozu, neodgovarajući ili nepostojeći tretman, institucije koje ne poduzimaju odgovarajuće radnje tako da je rezultat svega. Dječak je razvio i simptome psihotičnog ponašanja, a čini se kako zbog epileptičnih napada ima i neuroloških problema. Trebao bi imati tim stručnjaka i psihologa koji bi pratio njegovo stanje i usmjeravao ga na pretrage i drugim stručnjacima. Tako bi ga se dovelo u normalno stanje. Nisam siguran da će dječak biti spreman na jesen za Centar za autizam i školu", kaže Džinglašević i dodaje kako bi dječak, nakon što se oporavi, trebao živjeti kod kuće s majkom. Pritom dodaje, da ako se s njim bude radilo kako bi bio samostalan, u budućnosti može naučiti ugađati klavire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo