I TO JE REFORMA? / Djeca više neće čitati Malog princa, Ježevu kućicu, Petra Pana: Što je uopće ostalo na popisu lektire?

Pitali smo MInistarstvo gdje je nestala Anna Frank, ali i popis izborne lektire. Dobili smo šturi odgovor

13.2.2019.
22:40
VOYO logo

Dirljivi dnevnik o odrastanju u izolaciji i strahu djevojčice Anne Frank već 70 godina čitaju djeca diljem svijeta. 

Ono što je Anna Frank pisala za vrijeme Drugog svjetskog rata, hrvatski učenici neće čitati. Njezin dnevnik kao lektira nikad nije bio obvezan, nego na proširenom popisu za osmi razred.  No, sad više nije ni na tom popisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik Anne Frank čitao se u osmom razredu. Ta knjiga je bila među 33 djela od kojih su profesori birali 9 za cjelovito čitanje.

"Anna Frank nije dosad čitana zbog stilske dotjeranosti ili osobite stilske vrijednosti, ona je čitana zbog tog jednog autentičnog svjedočanstva djeteta. Ako bi se držali strogo literarnih kriterija onda bi se moglo raspravljati je li joj mjesto u školi ili nije, ako gledamo opću kulturu i širi kontekst onda je svaka rasprava izlišna", kaže Željko Stipić, profesor hrvatskog jezika i predsjednika sindikata "Preporod".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik Anne Frank bio je na popisu za izbornu lektiru - koji je predložila Ekspertna radna skupina - kaže premijerov savjetnik. Ali proširenog popisa više nema. 

"Popis izbornih nije nestao, on nije ni bio na javnoj raspravi kao dio kurikuluma kojeg je ministarstvo stavilo u javnu raspravu. Radna skupina je radila po verziji koju je ministarstvo stavilo, a na kojoj nije bilo izbornih dijela među kojima se nalazio i dnevnik Anne Frank. Zašto je ministarstvo odlučilo da nestavi taj prijedlog, kurikulum koji je bio na javnoj rasporavi, morate pitati ministarstvo znanosti i športa", kaže Radovan Fuchs, voditelj Ekspertne radne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo MInistarstvo gdje je nestala Anna Frank, ali i popis izborne lektire. Dobili smo šturi odgovor koji ne objašnjava ništa.

"Popis obvezne lektire u prijedlogu kurikuluma Hrvatskog jezika je gotovo jednak u posljednje tri godine i kao takav je prošao dvije javne rasprave, stručnu raspravu i dobio pozitivno mišljenje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije izbačena samo Anna Frank. Odzvonilo je i Malom Princu, Petru Panu, Smogovcima, Pinokiju, Grgi Čvarku, Ježevoj kućici, Alisi u Zemlji čudesa, Pipi dugoj čarapi...

"Odluka da se izbace svi domaći i strani pisci  je izravan udarac na hrvatsku kulturu. Izravno uništenje hrvatske kulture. Učinili su to Plenković, Divjak i Radovan Fuchs.  Pozivam ih da povuku taj dokument, izrade novi i stave ga u školu.  Ako to ne učine onda ih se može nazvati lažnim domoljubim i suvernistima", kazao je Boris Jokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo