Djeca s posebnim potrebama ne mogu kod zubara

8.2.2010.
16:57
VOYO logo

Naime, Splićanka Andrijana Žderić novinama se požalila zbog činjenice da njen sin, koji ima pervazivni razvojni poremećaj, već godinu i pol dana čeka da mu u Stomatološkoj poliklinici u Splitu poprave zub s kojeg je ispala plomba.

Nakon što je 13. siječnja priča objavljena u Slobodnoj Dalmaciji, iz Ministarstva zdravstva dobila je poziv u kojem joj je ponuđeno da dijete popravak zuba obavi 'preko reda', no majka je to odbila. Kaže, to bi značilo da bi s liste otpao netko tko je kao i ona čekao na pregled, pa je svog sina zapisala za popravak zuba 9. veljače u klinici u Rijeci, rekla je za net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pomoć za dijete gospođa Žderić morat će tako sutra otići sve do Rijeke, a troškovi puta joj neće biti podmireni budući da nije riječ o hitnom slučaju. Očito, da bi se problemi pacijenata s Ministarstvom zdravstva barem privremeno riješili, potrebno je da se oštećene strane već u krajnjem očaju obrate novinarima i dobiju odgovor nadležnih institucija.

Također, kad je gospođa Žderić zaposleniku Ministarstva rekla da dijete vodi u Rijeku, on joj je sugerirao da o tome ne govori drugim roditeljima jer u Ministarstvu ne znaju koliki su kapaciteti riječke klinike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev gospođe Žderić, i pučki pravobranitelj Jurica Malčić i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak uputili su 22. siječnja Ministarstvu zahtjev za očitovanjem kako je organizirana stomatološka zaštita djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba koje ne mogu koristiti redovitu stomatološku zaštitu, koji su problemi u organizaciji njihove zaštite te što se planira poduzeti. Ni Ministarstvo ni resorni ministar Darko Milinović nisu se očitovali o upitima gospođe Žderić, osim što su joj ponudili da pregled obavi 'preko reda'.

Inače, po službenim podacima Ministarstva zdravstva, u cijeloj Hrvatskoj postoje tek dva tima stomatologa koja rade s djecom s posebnim potrebama: u Stomatološkoj poliklinici u Splitu i KB-u Dubrava. Iako roditelji djece s posebnim potrebama znaju i za timove u Rijeci, Puli i Dubrovniku, u Ministarstvu o njima prije dva tjedna nisu imali informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uputili smo dopis kliničkim bolničkim centrima u Rijeci, Splitu i Osijeku kako bismo dobili na uvid podatke o prostornim kapacitetima i opremi kojima raspolažu, kao i liječnicima specijalistima koji mogu sudjelovati u rješavanju navedene problematike", izjavila je tada glasnogovornica ministarstva Zora Lažeta.

Na upit koji smo poslali Ministarstvu, s pitanjem kakvo je stanje u navedenim kliničkim bolničkim centrima, do objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo