Divlje svinje tjeraju turiste

Šteta otočnom turizmu već je učinjena.

21.4.2010.
13:06
VOYO logo

Nakon što posljednjih desetak godina uništavaju poljoprivredu i ovčarstvo na Cresu, koje je na rubu održivosti, divlje svinje okreću novu stranicu i otočnom turizmu, i to na Lošinju.

U posljednje vrijeme viđene su nedaleko od lošinjskog gradskog groblja, u vrtovima, na prometnici između Velog i Malog Lošinja, a postale su i stalni gosti najfrekventnijih gradskih turističkih zona Sunčane uvale i Čikata. O tome najbolje svjedoče raskopani tereni uz šetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list piše da su zbog divljih svinja stigle i prve pritužbe i upozorenja turista iz hotela Bellevue. Gosti i šetači na recepciji su prijavili da su vidjeli divlje svinje.

Direktor hotela Robert Betić izvijestio je o tome Turističku zajednicu i ured gradonačelnika i kaže nam kako se nada da će svi nadležni po ovom pitanju poduzeti hitne mjere kako bi se spriječile eventualne teže posljedice, a time i medijska kampanja, čime bi cijela destinacija bila negativno etiketirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti koji su vidjeli divlje svinje o tome će sigurno pričati prijateljima u svojim zemljama, dočaravajući im strah i zabrinutost za vlastiti život koje su doživjeli u bliskom susretu s divljom svinjom na pragu hotela!

Iako je problem star više od desetljeća, a posljednjih pet godina na snazi je zakonska obveza o izlovu alohtone divljači, za koju nema lovostaja, divlje svinje su eto došle i pred hotele. To najbolje govori da su dosadašnji načini i intenzitet izlova neadekvatni, a divlje svinje raširile su se do najnaseljenijih dijelova otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli kaže da je situacija vrlo ozbiljna. Najavio je izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o problemu, a kojoj će prisustvovati i gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Cresa, koji također muku muče s divljim svinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo