Kritike na skandalozne izjave / Divjak o Škori i Raspudiću: 'Radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava'

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ministrica smatra da to nije poruka koju bi mladi u 2020. trebali slušati

18.6.2020.
9:57
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Izjave Miroslava Škore i Nine Rapudića na račun žena i dalje ne prestaju izazivati lavinu reakcija.

Skandalozne izjave

Podsjetimo, Miroslav Škoro i Gordan Jandroković, kao nositelji izbornih lista Domovinskog pokreta i HDZ-a u 2. izbornoj jedinici, prilikom sučeljavanja u studiju Večernjeg lista dotakli su se teme pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako žena zatrudni nakon silovanja onda se mora dogovoriti sa obitelji što će učiniti", ustvrdio je između ostalog Škoro, a na njegovu izjavu reagirale su i žene iz javne sfere, među njima i dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš koja mu je na društvenim mrežama pokazala srednji prst i proučila:

"Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REAKCIJA NA ISTUP /

Dogradonačelnica Osijeka Škori pokazala srednji prst: 'Milo moje, evo damski odgovor'

Image
REAKCIJA NA ISTUP /

Dogradonačelnica Osijeka Škori pokazala srednji prst: 'Milo moje, evo damski odgovor'

"Pobačaj je ubojstvo"

Kritike je dobio i Nino Raspudić, MOSTOV kandidat za parlamentarne izbore. Gostujući u emisiji Pressing N1 televizije oštro je osudio pobačaj.

"Pobačaj je ubojstvo. Taj nasilni prekid života je ubojstvo jer je jasno i po struci da život počinje začećem i život treba braniti. Ne znači to samo zabrana, mislim da treba ići proaktivno, da treba pomoći ženama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje voditeljice o silovanim ženama i njihovom pravu na pobačaj, Rapudić je samo konstatirao da je postotak takvih žena vrlo mali.

Ministrica izjave oštro osudila

Ovoga puta oglasila se ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Na svom Facebook profilu objavila je status kojim je iskazala svoje zgražanje nad spomenutim izjavama Škore i Rapudića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba biti potpuno jasan - radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe".

"Otkud im obraz da, kao muškarci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loša poruka za mlade

Divjak se upitala hoće li uslijediti i neke druge konstatacije takvog tipa, kao primjerice  da  žene mogu glasati uz "konzultacije s (muškim?!) članovima obitelji."

Divjak smatra da to nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati".

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo