NIMALO ZABRINUTA / Divjak o reformi i opozivu za RTL: 'Očekujem da se napokon maknemo od sitnog politikanstva'

Osvrnula se i na falsificiranje dokumentacije djelatnika u obrazovanju

12.1.2020.
20:20
VOYO logo

Od sutra i službeno počinje nastava u svim školama u Hrvatskoj. Većini je počela i prošli tjedan kada su krenule i prve nadoknade zbogštrajkaprosvjetara.

S prvim povratkom učenika u klupe krenula je i školska turneja ministrice obrazovanja koja kontrolira kako se provodi projekt Škola za život, nakon dvomjesečne štrajkaške blokade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči rasprave u Saboru o njezinom opozivu koji je zatražila oporba za Blaženka Divjak za RTL govori o reformi i falsificiranoj dokumentaciji djelatnika u obrazovanju.

Odgovorila je i na sumnju da joj profesori zamjeraju na štrajku i da su njime izgubili previše vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sam ja čula direktno od naših učitelja je da reforma ide svojim tijekom, a imaju i argumenata što još treba poboljšati, ali sve u svemu, dobro nam ide", rekla je Divjak.

Komentirala je i tzv. simbol "Škole za život", tablete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba naglasak staviti na to da smo puno više toga promijenili u pristupu nastavi u školama, ali da oprema je također važna. Nikada toliko opreme i toliko novaca u školama nije bilo za opremanje kabineta i za nastavnike i učenike. Tableti i sva oprema je došla. Sve je to u školama", poručila je Divjak.

Neki se žale kako im tableti nisu stigli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji su onim reformskim razredima. To su prvi, peti i sedmi u osnovnoj školi. I naravno svi oni koji su slabijeg imovinskog statusa u srednjim školama, u prvom razredu svih srednjih škola. Tako je bilo planirano. Sljedeće godine će opet dobiti oni koji ulaze u reformske razrede. Preko 90 tisuća tableta, 26 tisuća prijenosnih računala za nastavnike, plus 100 milijuna kuna za kabinete od fizike, kemije do lektira, tjelesnog odgoja i glazbe", izjavila je ministrica.

Za sutra je najavljena konferencija za novinare na kojima će biti izloženi najnoviji podaci o falsificiranim diplomama i svjedodžbama svih zaposlenih u obrazovanju. Trenutno je poznato njih 29, a pitanje je ima li ih sada i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prije svega važna antikorupcijska mjera i treba vratiti povjerenje u sustav, na čemu inzistiram te je od početka to tako bilo i postavljeno. Tu nam je naglasak i svatko mora počistiti u svom dvorištu. Ali da, prešli smo 30, a sutra ćemo dati kompletne podatke", rekla je Divjak i dodala da se za falsificiranu dokumentaciju momentalno dobiva otkaz te se slučaj predaje policiji i DORH-u.

Ovoga tjedna na dnevni red u Saboru dolazi i zahtjev za opozivom ministrice Divjak, pa se osvrnula i na pitanje hoće li ju Andrej Plenković braniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa gledajte, Vlada je odbila taj zahtjev za opozivom s argumentima. Mislim da je važno uzeti u obzir komentar Europskekomisije koja je rekla da nam reforma ide odlično i prema planu, pa stoga očekujem da se napokon maknemo od sitnog politikanstva i da se počnemo baviti onima koji su nam najvažniji, a to su djeca i mladi", poručila je.

Komentirala je i svoj ostanak u politici i mogućnost da se nađe na HNS-ovoj listi koji na parlamentarne izbore izlazi samostalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim da sada maknemo fokus sa politike, a vratimo se u reformske klupe. To nam je najvažnije. Sada je reforma u prvom planu", izjavila je Divjak.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo