DIVJAK O POVRATKU UČENIKA U ŠKOLE I SUKOBU S GRADOM ZAGREBOM: / 'Da se pitalo njih, računali bismo na grah i prali ruke pepelom'

Image
Foto: izvor: Nova TV

'Vlada je donijela odluku da se pokreće nastava i gradski ured to sigurno neće stavljati pod znak pitanja. A što se tiče Grada Zagreba, da se njih pita nikada ne bismo ni imali nastavu na daljinu.

11.5.2020.
21:17
izvor: Nova TV
VOYO logo

U trećoj fazi popuštanja protuepidemijskih mjera, danas je počela nastava za učenike nižih razreda, a vrata su otvorili i dječji vrtići. O tome je u razgovoru za Dnevnik Nove TV govorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kazala je kako nije dobila informacije ni o kakvim problemima, a podsjetila je da je u petak bilo primjedbi roditelja da ih škole, ravnatelji, gradski uredi i županije odgovaraju od slanja djece u školu te da se to riješilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UČITELJI OBJAVILI KOLIKO JE UČENIKA BILO U ŠKOLAMA: /

'Ministarstvo smatra da poštivanje njihovih preporuka znači 'neodgovornost''

Image
UČITELJI OBJAVILI KOLIKO JE UČENIKA BILO U ŠKOLAMA: /

'Ministarstvo smatra da poštivanje njihovih preporuka znači 'neodgovornost''

'Djeca su, koliko god je moguće, sigurna u školama'

Prema podacima od petka, radi se tek oko 4500 djece u školama pa je ministrica upitana je li to fijasko.

"To je zato što imamo restriktivne epidemiološke mjere, a ako ih poštujemo djeca su u najvećoj mjeri sigurna. Ni u drugim državama članicama EU-a nema odredbe da sva djeca sada moraju krenuti u školu", odgovorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko će biti odgovoran ako virus uđe u vrtiće i škole, Divjak je kazala da odluku o slanju djece u škole donose roditelji na temelju uputa.

"Što se tiče odgovornosti, vidjela sam puna dječja igrališta, roditelje s djecom u trgovinama, danas sigurno i u šoping centrima. U školi su higijenske mjere puno čvršće i jače. Ako se osiguraju svi uvjeti onda sam sigurna da možemo vjerovati stručnjacima da su djeca, koliko je god moguće, u školama sigurna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da nije u planu i otvaranje škola, odnosno nastava u školama za učenike viših razreda osnovnih škol te srednjoškolce.

'Odluku donosi Vlada, a ne gradski Ured'

Neizbježna su bila i pitanja kako će biti provedena državna matura, što će biti s upisima u školu te hoće li najesen prvašićima nastava početi tako što će roditelj upaliti televizor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uređujemo odluku oko upisa, malo će se odužiti, neće sve biti završeno prije godišnjih odmora, kao što je bilo inače. Teško je reći kako će godina početi, ali mislim da ćemo imati mješoviti model nastave", kazala je ministrica Divjak dodavši da će krajem svibnja donijeti odluku o upisima u srednje škole u koje se i inače upisi provode elektroničkim putem.

Apelirala je na fakultete da ne rade planove za masovne ispite uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sukobu s Gradom Zagrebom, čiji je Ured za za obrazovanje donio odluku da se nastava u zagrebačkim školama neće izvoditi, ministrica Divjak je rekla da su ingerencije jasne jer je odluku donijela Vlada.

"Zna se tko donosi odluke ovakve vrste. To nije gradski ured. Što se tiče nastave, Vlada je donijela odluku da se pokreće nastava i gradski ured to sigurno neće stavljati pod znak pitanja. A što se tiče Grada Zagreba, da se njih pita nikada ne bismo ni imali nastavu na daljinu. Možda bi računali na grah i prali ruke u lugu", sarkastično je odgovorila ministrica obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo