AFERA 'DAJ 5' - SVAKODNEVNICA? / Divjak o kaznama nastavnicima: 'Odluka je nepromišljena. Naći će se roditelja kojima će to biti instrument pritiska'

Image
Foto: Screenshot RTLDanas/Tomislav Miletic/Sime Zelic/PIXSELL

Zbog novog prijedloga izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju razgovarali smo s bivšom ministricom znanosti i obrazovanja. Za Fuchsa kaže da 'ministar nije iz sustava obrazovanja, a očito niti njegovi savjetnici ne razumiju sustav', a smatra i da će interes mladih za školovanjem u nastavničkoj struci pasti

14.11.2023.
14:09
Screenshot RTLDanas/Tomislav Miletic/Sime Zelic/PIXSELL
VOYO logo

Kao bomba je među nastavnicima odjeknula vijest da im prijete novčane kazne, i to između ostalog zbog takozvanog "krivog ocjenjivanja".

Novi je to prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju. Učitelji, profesori, a posebice iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ljuti su. Stoga smo odlučili obratiti se nekadašnjoj ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak jer nas je zanimalo što ona kaže o kaznama koje bi mogle zateći profesore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka je nepromišljena i očito nije raspravljena. Ne vidim da bi od toga moglo doći nešto dobro. Očito se posegnulo za lakim rješenjem bez puno razmišljanja", govori nam na počeku pa navodi nekoliko razloga zašto je tomu tako:

"Prvo, novčane kazne neće podići kvalitetu rada, a možda će dodatno nepotrebno podići prosjek ocjena. Naime, oni učitelji koji nisu baš jako tvrdoglavi ili sigurni u svoje kriterije ocjenjivanja, radije će malo podići ocjenu nego da netko njima digne 500 Eura."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugo, ovaj instrument je lakše zloupotrijebiti da se pritisne inovativne nego da se obeshrabri loše učitelje. Hoće li matematika biti manji bauk ako će učitelj matematike razmišljati je li se spreman odreći 200 ili 300 eura ako ima napasnog roditelja?

"Treće, kako će se ovo uopće provoditi? Primjerice, zašto bi učitelj informatike uopće trebao udžbenik ili, još veću strahotu, radnu bilježnicu za informatiku?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četvrto, kako će kazna pomoći učitelju da bolje radi? Na primjer, s učenikom koji ima prilagođeni program. Učitelju treba omogućiti kontinuiranu edukaciju kako da radi s takvim učenicima, mentoriranje u radu, podrška stručnih suradnika, a nakon toga vrednovati kvalitetu primjene."

Image
'LOV NA VJEŠTICE' /

Sindikalistica o kaznama nastavnicima: 'Najlakše je podijeliti petice. Ovo je fiks ideja nekog iz Ministarstva'

Image
'LOV NA VJEŠTICE' /

Sindikalistica o kaznama nastavnicima: 'Najlakše je podijeliti petice. Ovo je fiks ideja nekog iz Ministarstva'

Naravno, slaže se da ako dolazi do teškog nemara od strane nastavnika, onda postoje stegovne mjere, a na kraju krajeva i otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da dok je bila ministrica nije nikad razmišljala o takvoj odluci.

"Ipak se radi o procjeni kvalitete rada nastavnika, a ne o prometnom prekršaju. A čak i kod prometnih prekršaja uz kaznu dobivate obaveznu edukaciju. Za sve nas koji smo u sustavu obrazovanja od vrtića do fakulteta, znamo da je procjena kvalitete kompleksna i da se ne rješava novčanim kaznama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvu odluku ministra Radovana Fuchsa prokomentirala je vrlo oštro:

"Ministar nije iz sustava obrazovanja, a očito niti njegovi savjetnici ne razumiju sustav!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak smatra da će kazne imati samo negativan učinak i da će degradirati nastavnika u očima učenika, roditelja i javnosti.

"Novčane kazne će smanjiti inovativnost u nastavnom radu i vodit će u uniformirani, neinspirativni nastavni proces."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, plaće profesora koji rade na pola radnog vremena kod nekih su i manje od same kazne - takve će ovo samo otjerati iz sustava.

Pitanje je i hoće li zbog ovakvih odredbi doći do sve više afera "Daj 5"? Podsjetimo, upravo je prva dama Hrvatske, Sanja Musić Milanović izvršila pritisak kako bi njen sin dobio bolje ocjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mi je baš palo na pamet kada sam pročitala da se ovakva zakonska odredba uvodi. Roditelji imaju pravo i obavezu biti u kontaktu s učiteljima, stručnim suradnicima, a posebno razrednicima. Taj odnos mora biti suradnički, da se traži najbolje u dugoročnom interesu djeteta. Tu pripada i razvoj vrijednosti, da se cijeni i nagrađuje pošteni rad, a i da je jasno 'da kraljevskog puta nema' ni za koga," poručuje Blaženka Divjak pa dodaje:

"Iako je većina roditelja razuma i svjesna svojih prava i obaveza, sigurno će se naći onih kojima će novčana kazna biti instrument pritiska."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da do inspekcija neće doći, a na pitanje smatra li da će u budućnosti interes mladih za školovanje za nastavnike biti manji upravo zbog ovog, odgovara:

"Da, ovo neće doprinijeti atraktivnosti nastavničke profesije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nezavisnog sindikata jučer su poručili da će prosvjedovati ako ministar ne odustane od ove ideje. Bivša ministrica smatra da se to može i drugačije riješiti.

"Mislim da u ovom trenutku ima još puno prostora za dijalog. Apeliram i na sindikate i ministra da sjednu za stol i dogovore da će se ovo maknuti iz prijedloga izmjena zakona. Ne treba tražiti laka rješenja, niti s jedne strane, nego unaprijediti sustav osiguravanja kvalitete. Kontinuirano i ciljano stručno osposobljavanje učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja je ključno. Za prosvjed uvijek ima vremena, ako dijalog izostane", zaključila je u razgovoru za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kriva ocjena mogla bi ih koštati 500 eura? Nastavnica: 'U 25 godina staža ovako nešto nisam doživjela'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo