ANTIVAKS JUG HRVATSKE / Direktova reportaža o nedokučivom misteriju Dubrovnika: 'Roditelji negoduju i odugovlače'

Ovaj put Ploče su antivax središte hrvatske. U tom gradu cijepljeno je tek 47% djece. Cijela županija na dnu je po cijepljenju protiv ospica

3.5.2022.
22:46
VOYO logo

Bolesti koja je gotovo iskorijenjena, vratila se u velikom stilu. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je broj slučajeva u svijetu 80% veći nego lani. A i Hrvatski zavod za javno zdravstvo sada kaže: moguće je da bukne epidemija ospica. U zadnje dvije godine, kada se argumentirano, znanstveno i na osnovu činjenica raspravljalo o cijepljenju protiv COVID-a - ljudi jednostavno odlučili da neće cijepiti djecu ni protiv ospica.

Cijepi svoje dijete, ali moje ne diraj! Roditelja s ovim antivaks stavom ima svagdje, ali iz nekog misterioznog nedokučivog razloga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji opet najviše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo ne znam, možda su pedijatri popustljiviji možda to što ih fali, možda nemaju vremena dovoljno se posvetiti roditeljima, ali ne znam u čemu je problem", smatra Marija Gustin Daničić iz Dubrovnika.

Image
ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA /

Postoji cjepivo, ali ospice prošle godine odnijele više od 140.000 života! 'To je kolektivni poraz'

Image
ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA /

Postoji cjepivo, ali ospice prošle godine odnijele više od 140.000 života! 'To je kolektivni poraz'

"Mediji su previše,ono, informiraju nas puno više nego prije, ali uvijek je bilo svega i prije i sada. Evo mogućnosti izbora je veći", tvrdi Mare Nenada iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja u našem slučaju velim da treba slušati struku, ako mi doktorica preporuči da se treba cijepiti naravno da će se dijete cijepiti", kaže Đani Daničić.

RTL Direkt je ušao u vrtić u kojem je 568-ero djece, njih 12-ero iz zdravstvenih razloga ne može primiti cjepivo, a 113-ero djece vrtić je upisalo s nepotpunim kartonom cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima roditelja koji negoduju, ima roditelja koji odgađaju, ali ipak cijepe, a oni koji ne žele cijepiti koji su zaista mišljenja da će to cjepivo iz nekog razloga naškoditi njihovom djetetu to je potpuno njihovo pravo da se tako ponašaju, a pravo pedijatra je da takve roditelje prijavi inspekciji", objašnjava Diana Brkić, ravnateljica Dječjeg vrtića Pčelica.

A ni dubrovački pedijatri i infektolozi nemaju odgovor zašto je u njihovu kraju najmanje djece primilo cjepivo protiv ospica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Dubrovniku ja vam na to nemam odgovor, ja nažalost na to nemam odgovor", kaže specijalistica pedijatrije u OB Dubrovnik, Marija Radonić.

-Kažu da smo antivaksersko središte, zašto? "Pa ne bih ja tako rekla. Nismo mi nešto posebno drugačiji nego neke druge sredine. Uvijek vam je problem utjecati na cijepljenje kad te bolesti nema, a kad je vide onda pokušaju to malo bolje napraviti", tvrdi Ljiljana Betica Radić, specijalistica infektologije u OB Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez cjepiva protiv ospica ne mogu u predškolsku grupu, a kazna roditeljima je 2 tisuće kuna. Da bi se stvorio imunitet protiv ospica, potrebno je 95 posto procijepljenosti, a Županija je sada na 75. Srećom, za sada nema potvrđenih slučajeva, a 2018. kad je Dubrovnik došao na loš antivakserski glas, bilo je ovdje 16 slučajeva ospica. Ali nije samo cjepivo protiv ospica problem.

"Mi imamo i već sad trudnice koje dođu u rodilište od javnog bilježnika ovjerenu potvrdu da ne žele da njihovo dijete dobije BCG cjepivo, ne žele da dobije K vitamin", pojašnjava Radonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žele, ne žele i točka. Apsolutno ih nitko neće razuvjeriti. Zna Google bolje od bilo kojeg od ovih u bijelim kutama - sva upozorenja o opasnosti očito se baš u ovom dijelu Hrvatske - najmanje slušaju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo