Diplomati kuhaju čobanac bez mesa i čitaju poeziju

16.5.2010.
19:33
VOYO logo

Sudeći po biltenima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, najdraži način za promociju Hrvatske diplomatima su hrvatska kuhinja i – kravate. No, među aktivnostima veleposlanika i konzula u posljednjih godinu i pol dana bilo je svega: carskog čitanja poezije do blagoslova vinograda, piše Novi list.

Za Indonežane skuhao čobanac bez mesa

Hrvatski veleposlanik u Indoneziji Željko Čimbur je, sa svojom suprugom, početkom ove godine promovirao Hrvatsku na najgledanijem privatnom kanalu, Global TV-u, pokazavši i svoja kulinarska umijeća. Veleposlanički par bio je domaćin kulinarske emisije Food festival, kojoj je svrha upoznavanje određene države kroz njezinu gastronomsku ponudu. Veleposlanik je za glavno jelo skuhao "čobanac, bez svinjetine, ali uz korištenje crvenog feferona, zaštitnog znaka indonezijske kuhinje i brodet od jegulja, dok je desert, palačinke sa sirom, napravila gđa. Čimbur", navodi se u biltenu MVPEI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003260174006Kuhali su u hrvatskoj rezidenciji, jela su poslužena na tanjurima s hrvatskim amblemima, na stolu su bila hrvatska vina, a u pozadini je svirala hrvatska tradicionalna glazba. Samo tjedan dana kasnije veleposlanički par gostovao je i na najgledanijoj nacionalnoj televiziji TVRI u emisiji Prozor u svijet, opisujući Indonežanima turističke i kulturne ljepote Hrvatske te otkrivajući im da su Hrvati prvi počeli nositi kravate i da je Hrvat izmislio kemijsku olovku.

Kulinarstvom je Hrvatsku predstavilo i veleposlanstvo u Čileu, gdje su se kuhali dalmatinski specijaliteti. Kuhali su i djelatnici veleposlanstva u Dublinu, skupa sa suprugom veleposlanika Veselka Grubišića: slane i slatke hrvatske specijalitete ponudili su lani na humanitarnoj priredbi International Bazaar Dublin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Japanu - pjesmica za cara

Nasuprot njima, veleposlanik u Japanu Drago Štambuk u posljednjih godinu i pol dana je triput posjetio Carsku palaču. Prvo je ručao je s japanskim carom Akihitom i caricom Michiko, kad se razgovaralo o Dubrovniku, potom je Štambuk ponovno bio u Carskoj palači na prijemu u povodu careva rođendana, da bi onda bio pozvan i na ceremonijalno carsko novogodišnje čitanje poezije. Štambuk je tu priliku napisao 'tanku', pjesmu s pet stihova, koja je prevedena na japanski i uručena caru. A koliko diplomacija može biti luksuzna, pokazuje primjer generalne konzulice u Sydneyu Mirjane Piskulić. Ona je nedavno imala priliku popiti piće s ledom starim 20 tisuća godina, porijeklom s antarktičkih santi. Piće se služilo na domjenku povodom povratka japanskog ledolomca 'Shirase' s višemjesečne istraživačke ekspedicije s Antartika.

Štednja urodila plodom: potrošili pet milijuna kuna manje

Treba reći i kako je sveopća štednja koju promovira MVPEI urodila plodom: prema službenim podacima, u prošloj su godini veleposlanstva i konzulati na reprezentaciju potrošili pet milijuna kuna manje nego 2008. godine. Kako piše Novi list, od oko 8,9 milijuna kuna, koliki je ukupan trošak reprezentacije u prošloj godini, 3,9 milijuna otišlo je na posjete raznih delegacija iz Hrvatske, a 2,9 milijuna na protokolarne obveze za strane državljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je i Dan državnosti proslavljen daleko skromnije nego prošlih godina: na proslave je utrošeno 787 tisuća kuna, gotovo tri puta manje nego 2008. godine. Troškove su srezala i najveća veleposlanstva, u Washingtonu, New Yorku, Bruxellesu, Parizu i Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike