kako su prikupljane donacije? / DIP: 'Zatražit ćemo očitovanje od Sinčića, Runtića i Lovrinovića o optužbama na račun Živog zida'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U slučaju utvrđenih povreda, Povjerenstvo će u okviru svoga djelokruga obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja, najavljuju u DIP-u.

20.9.2016.
13:41
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Image
objasnio sastanak s grmojom /

Runtić tvrdi da neće s Mostom: vodstvo Živog zida još jednom optužio za teška kriminalna djela

Image
objasnio sastanak s grmojom /

Runtić tvrdi da neće s Mostom: vodstvo Živog zida još jednom optužio za teška kriminalna djela

Državno izborno povjerenstvo najavilo je u utorak kako će od čelnika Živog zida Ivana Sinčića i bivšeg člana te stranke Hrvoja Runtića te predsjednika stranke Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića zatražiti očitovanje o optužbama koje je Runtić na račun Živog zida iznio u medijima te će, u slučaju utvrđenih povreda, obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na konkretni slučaj, za koji je Povjerenstvo saznalo iz medija, zatražit će se očitovanje od Sinčića, Runtića i Lovrinovića", odgovorilo je Povjerenstvo na Hinin upit što kani napraviti s obzirom da je Runtić, bivši supredsjednik Živog zida, iznio ozbiljne optužbe na račun te stranke i načina na koji je prikupljala sredstva od donatora.

"U slučaju utvrđenih povreda, Povjerenstvo će u okviru svoga djelokruga obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja", najavljuju u DIP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Runtić je, naime, u razgovoru za jedan dnevnik izjavio da "pod okriljem noći u stožer Živog zida stižu žute kuverte s novcem donatora kojih nema na službenom popisu". Ivana Lovrinovića optužio je za pokušaj podmićivanja nagradom od 100.000 kuna i 500 eura tjedno za šutnju o neslužbenim donacijama, koje su navodno stizale u stožer Živoga zida. Te optužbe Lovrinović je nazvao "smiješnima" i poručio da "ne zavređuju komentar".

DIP u svom odgovoru podsjeća da financiranje izborne promidžbe prati nadzorom transakcija na posebnim računima koji se moraju otvoriti baš za tu namjenu, i to od dana njihova otvaranja do završetka transakcija na njima, odnosno 90 dana nakon objave konačnih službenih rezultata izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzor financiranja izborne promidžbe odnosi se na ograničenje iznosa donacija i ukupnog iznosa troškova promidžbe, provjeru koriste li se prikupljena sredstva za aktivnosti izborne promidžbe, provjeru dopuštenosti donacija, provjeru istovjetnosti podataka iz javno objavljenih izvješća s podacima iz izvješća koja se podnose sedam dana prije izbora, odnosno 30 dana nakon provedenih izbora.

Navedeno se provjerava usporedbom podataka navedenih u financijskim izvješćima s podacima dostavljenim od strane poslovnih banaka te povlačenjem dokumentacije od strane izbornih sudionika. Pregledom dostavljene dokumentacije i računa, Povjerenstvo utvrđuje jesu li isti učinjeni za aktivnosti izborne promidžbe, navode u DIP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo